Refresh loader

Aktiivisempi kaupunkivierailu

Aktiivisempi kaupunkivierailu

Joillakin ihmisillä on tapana tutustua kaupunkeihin niin sanotusti väärältä puolelta, ja kuulun itsekin tähän porukkaan, joka suosii enemmän kaupunkien piilonähtävyyksiä ja tummia nurkkia kuin kuuluisia nähtävyyksiä ja suosittuja museokohteita. Oikeaan Turkuun tutustuminen onnistuu parhaiten paikallisten avulla, mutta on siinä vaihtoehtoja sellaisillekin matkailijoille, jotka eivät ole vielä ehtineet muodostaa ystävyyssuhteita turkulaisiin.

Låna

Låna on suhteellisen uusi yritys, joka tarjoaa myös uutta näkökulmaa Turussa matkaileville turisteille. Nyt ei siis puhuta tavanomaisesta turistia väsyttävänä opastetusta kaupunkikierroksesta, vaan lähdetään seikkailemaan omin päin ja nähdään kaupunki täysin uudesta näkökulmasta eli vedeltä. Låna tarjoaa piknikveneitä ja toimii perinteisenä venevuokraamona, joita monesta eurooppalaisesta kaupungista löytyy helposti, mutta Suomessa tällainen bisnes ei ole jotenkin vielä ehtinyt kasvattamaan suurta suosiota. Låna on korjaamassa asiaa, ja tämän nuoren yrityksen piknikveneisiin mahtuu kahdeksan henkilöä – ja lemmikitkin voi ottaa mukaan! Piknikveneet toimivat sähkömoottoreilla, eli rasittavan soutamisen voi unohtaa ja ympäristöystävällisyys on silti esillä. Joki on vähän erilaista ympäristöä kuin meille kaikille enemmän tutut järvet, joten siinäkin on jo erillinen kokemus. Aurajoelta näkee Turun aivan toisenlaisena, mikä vahvistaa vielä kerran vanhan sanonnan: jos tuntuu siltä, että kaupunki on nyt jo liian tuttu, katso sitä vesiltä. Tämä toimii niin Turussa kuin Helsingissäkin ja monessa muussa kaupungissa; itse kokeilin joskus samaa suosikkikohteessani Pietarissa ja on pakko sanoa, että kokemus on ollut yllättävä. Låna venevuokraamo löytyy Tuomiokirkon sillan kupeesta ja veneitä on saatavilla melko hyvin, mutta jos haluaa olla varma omasta tulevasta veneretkestä, nettivaraus onnistuu myös hyvin ja sitä kannattaakin hyödyntää. Hintataso on normaali: ei liian kova, mutta halvaksi huviksikin vuokraveneilyä on vaikea sanoa.

Jakkella Jaksaa

Toinen ja vähän helpompi tapa tutustua Turkuun Aurajoelta käsin on Jakke Jokilautta, jossa turistilta tai turkulaiselta ei vaadita itse asiassa mitään kuin halua nauttia elämästä ja kiinnostusta Turun maisemiin – ja mieluiten myös positiivista asennetta ja helppoa suhtautumista kaikkeen ympäröivään. Olutrakkaudestakaan ei sakoteta. Jakke Jokilautta on liikkuva terassi, jonka pystyy paikantamaan yrityksen kotisivuilla ja sen kautta valitsemaan, kummalla lautalla mennään, ja niitähän on kaksi: Jakke ja Aura. Nämä lautat palvelevat sekä turkulaisia että kaupungissa vierailevia matkailijoita myös syyskaudella jopa jouluun saakka, ja keväällä niiden kausi alkaa yleensä pääsiäisen aikoihin. Tiukkaa aikataulua ei ole kuitenkaan olemassa vaan kaikki riippuu luonnollisesti säästä ja myös lauttaterassin vierasmäärästä: useampi pysähtyminen venyttää aikataulua, joten minuutin tarkkuudella tämä ei toimi.

Lautoilta löytyy kaikkea, mitä kesä- tai syksyiltaan voidaan tarvita: baari, olutta, saniteettitilat ja korttimaksumahdollisuus. Täällä mennään rennolla otteella ja lautoilla tapahtuu aina jotain hauskaa, sillä perinteinen kaveritapaaminen on aina hyvä, mutta vedellä liikkuvalla terassilla vielä parempi. Hintoihin voi tutustua Jakke Jokilautan kotisivuilla ja sieltä samasta paikasta onnistuu myös lippujen hankinta, tosin onnistuu se myös paikan päällä. Lautoille päästään erillisiltä pysäkeiltä, kunhan kapteenille osataan näyttää tarpeeksi selviä merkkejä, että nyt olisi vielä yksi matkustaja nousemassa kyytiin. Pimeässä Jakke Jokilautan henkilökunta suosittelee käyttää käden heilauttamisen apulaisena kännykän näyttöä, joka näkyy kauemmas.

Aurajoki on monen mielestä sitä oikeaa Turkua, ja Aurajoki tulee aina mieleen, kun Turusta puhutaan. Vaikka luonnollisena vesilähteenä Aurajoessa on vaikea löytää jotain erikoista, se toimii Turun maineen luojana ja pitäjänä – ja jokea ympäröivä tunnelma on aina lämpimämpi kuin minkä tahansa niin sanotun kuivan kaupungin keskustan ilmapiiri.