Refresh loader

Hauskaa nippelitietoa Turusta

Hauskaa nippelitietoa Turusta

Moni tietää, että Turku on Suomen vanhin kaupunki ja entinen Suomen pääkaupunki.

Mutta Turku on myös paljon enemmän kuin vuosittainen Joulurauhan julistuspaikka. Mistä tulee kaupungin nimi? Onko Turku niin vanha kuin uskotaan? Tiedätkö kuinka monta kertaa Turku on palanut? Missä järjestettiin Suomen ensimmäinen rock-konsertti ja miten se päättyi? Jatka lukemista, niin nämäkin asiat selviävät.

Turku-tietoutta

Turku tulee muinaisvenäläisestä toria tarkoittavasta sanasta ‘tǔrgǔ‘, ja sen perustamisajankohtana pidetään tammikuuta 1229, jolloin Paavi Gregorius IX kirjeessään hyväksyi piispanistuimen siirtämisen Turun seudulle. Mutta todellisuudessa arkeologit ja tutkijat uskovat että Turku perustettiin paljon myöhemmin, vasta 1300-luvulla, joten Turun hiljaittaiset 790-vuotisjuhlat olivat aika paljon etuajassa. Joulurauha on vanha Pohjoismaiseen lainsäädäntöön kuulunut 20-päivän mittainen rauhanaika, jolla ehkäistiin joulunvieton aikana mahdollisia levottomuuksia ja tulipaloja. Rangaistukset olivat joulurauhan aikaan ankarampia kuin muulloin. Joulurauhan katkeamaton perinne, jonka julistuksella Turussa on 700-vuotta vanhat juuret, on säilynyt Pohjoismaista ainoastaan Suomessa. Alkuperäinen joulurauhan julistuskäärö tuhoutui Turun palossa vuonna 1827, ja nykyisen kirjoitti silloinen maistraatin sihteeri ulkomuististaan asiakirjapapereihin. Vuonna 1956 taiteilija Tauno Torpo kirjoitti sen kalligrafein oikealle pergamentille, ja tama käärö on käytössä edelleen. Sitä säilytetään Turunlinnassa tallelokerossa. Joulurauhan julistuspaikalla, Vanhalla Suurtorilla, on vähemmän rauhaisa historia. Häpeäpiiskaamisten ja kujanjuoksujen lisäksi siellä on teloitettu ihmisiä. Mm. Kaarle Herttua murhasi  siellä15 katolista aatelismiestä leikkaamalla heidän päänsä miekalla irti, ja ripustamalla ne räystääseen.  Turku on palanut yli 30 kertaa, mutta kun puhutaan Turun palosta, viitataan poikkeuksetta valtavan tuhoisaan tulipaloon vuonna 1827. Turun palossa 1827, 75% koko suuresta, kansainvälisestä ja akateemisesta kaupungista paloi maan tasalle ja 11,000 ihmistä jäi kodittomaksi. Se oli Pohjois-Euroopan suurin kaupunkipalo, ja on sitä vieläkin. Jos Turku ei olisi palanut, olisi koko Suomen historia voinut olla toinen, ja on spekuloitu että Turun johdolla Suomi olisi saattanut jopa itsenäistyä aikaisemmin. Turussa sijaitsee  Suomen vanhin teatteri. Ensimmäinen teatterirakennus rakennettiin vuonna 1810, mutta se paloi Turun palossa 1827, ja nykyinen teatterirakennus on vuodelta 1839. Tällä hetkellä se on Abo Svenska Teater’in koti.

Rockfestivaali

Suomen ensimmäinen rock-konsertti pidettiin Turun Kulttuuritalossa lokakuussa 1956. “Metelikonsertti Turussa”, uutisoi Helsingin Sanomat aiheesta jälkeenpäin. Uusi Aura –lehti kirjoitti, että konserttitunnelma oli kuin “alkukantaisten neekeriheimojen keskuudessa”. Konsertin jälkeen nuoriso valui ulos kadulle, jossa he yrittivät kääntää pikkuauton katolleen ja huusivat kovaäänisesti “rock, rock, rock”. Tämä oli riittävä syy poliisille pidättää kahdeksan “rokkirollilaista”. Turun poliisimestari kielsi rock’n’roll tapahtumat loppuvuoden ajaksi.Turusta ovat ponnistaneet Suomen ruokataivaalle kaksi kiintotähteä. Toinen niistä on Turun sinappi, jota alettiin valmistaa Turussa vuonna 1948, ja joka on Suomen suosituin ja tunnetuin sinappimerkki. Jossain vaiheessa Turun sinapin valmistus siirtyi ulkomaille, jolloin sen markkinaosuus pieneni selvästi. Turun sinappi tuotiin taas Suomeen, joskaan ei enää Turkuun, ja se on noussut taas markkinoiden johtoasemaan. Sinapin lisäksi Hesburger hampurilaisketjun päämaja on Turussa, johon Hesburgerin omistaja perusti ensimmäisen pikaruokakioskinsa.Muut suomalaiset toisinaan pilkkaavat turkulaisia ja heidän erikoista murrettaan. Turkulaiset myös kuvataan usein hyväuskoisiksi hölmöiksi sketseissä. Mutta turkulaisilla on hyvä itsetunto, ja he tietävät oman arvonsa. Historiallisesti Turku-viha saattoi lähteä alulle jo 200 vuotta sitten, kun kreivi Armfelt panetteli Turkua ja turkulaisia, oikeuttaakseen pääkaupunkistatuksen siirron Turusta Helsinkiin. Todelliset syyt siirtoon olivat Venäjän pelko siitä että Turku oli liian ruotsalaismielinen ja muutenkin lähellä Ruotsia. Helsinki oli pieni ja mitätön Turkun verrattuna, ja helpommin valvottavissa Venäjältä käsin.Mikä on Turun turismin iskulause? Se on “Kiss My Turku”. Kuvaa hyvin turkulaisten asennetta, kuten myös Turkua; tätä upeaa, vanhaa ja historiallista, mutta nykyisin modernia kulttuurikaupunkia.