Refresh loader

Joka suomalaisen ylpeys

Joka suomalaisen ylpeys

Imatrankoskella kesäiltana purkautuu suuria määriä energiaa Vuoksen vesien valuessa alas, ja taustalla soi musiikkia. Jokaisen suomalaisen korvaan tuttu Finlandia on suomalaisen taidemusiikin säveltäjän teos, ja säveltäjän nimi on Jean Sibelius. Vaikka Sibelius ei syntynytkään Turussa vaan Hämeenlinnassa, hänen kunniaksi nimetty museo sijaitsee nimenomaan Turussa, Suomen kulttuurikaupungissa. Sibeliuksenkatukin löytyy ainakin seitsemästä Suomen kaupungista, ja Porvoossa hänen kunniaksi nimettiin kokonainen bulevardi. Turussa Sibelius on läsnä koko kaupungin musiikin kohtauspaikassa: Sibelius-museossa, jota voi epäilemättä sanoa Suomen merkittävimmäksi musiikkimuseoksi.

Sibelius-Museon Tarina

Sibelius-museon historia alkoi vuonna 1926, kun Åbo Akademiin perustettiin musiikkitieteen ja kansanrunoudentutkimuksen professuuri. Åbo Akademi on tänäkin päivänä tärkeä taiteisiin ja erityisesti musiikkiin keskittynyt oppilaitos Turussa, ja silloin vuonna 1926 päätettiin kerätä Åbo Akademin musiikkihistorialliset kokoelmat. Kokoelmiin on kuulunut musiikkitieteellistä ja -historiallista materiaalia eli nuotteja, soittimia, kirjeitä ja kuvia, ja kokoelmien nimenä pysyi alkuperäinen Åbo Akademin musiikkihistorialliset kokoelmat aina vuoteen 1949 saakka. Sen jälkeen kokoelmien nimi vaihtui Sibelius-museoksi.

Alussa Sibelius-museo toimi Åbo Akademin tiloissa, missä museolla oli käytössä seitsemän huonetta. Ajan myötä kuitenkin keskusteltiin siitä, että museoille pitäisi saada kokonainen erillinen kortteli, ja Sibelius-museo muuttaisi myös sinne. Rakennus oli tarkoitus rahoittaa Turun kaupungin ja Åbo Akademin rahoilla. Museokorttelin projekti kuitenkin kaatui, ja ainoat hyväksytyt suunnitelmat olivat juuri Sibelius-museon rakennusta koskevat piirustukset. Nykyisinkin museo toimii samassa osoitteessa Piispankadulla, missä rakennus vihittiin juhlallisesti käyttöön vuonna 1968. Sibelius-museon ilmeen sai piirtää suomalainen arkkitehti nimeltään Woldemar Baeckman, jonka suunnitelmien mukaan toteutettu rakennus edustaa 1960-luvun betonitaidetta. Sibelius-museon rakennuksessa on kaksi kerrosta, joista toinen on maan alla.

Musiikkimuseo Tänään

Musiikkimuseo Tänään

Nykyisin Sibelius-museossa on olemassa kaksi vakituista näyttelyä ja silloin tällöin nähdään myös vaihtuvia näyttelyitä. Sibeliuksen elämästä kertoo museon Sibelius-perusnäyttely, joka uudistettiin vuoden 2006 keväällä ja jossa jokainen turkulainen tai kaupungissa vieraileva kulttuuri-ihminen voi pysähtyä tutustumaan suuren suomalaisen säveltäjän valokuvia, käsikirjoituksia ja henkilökohtaisia esineitä. Nykyaikaiseen tapaan, Turussakin uudistettiin museoita audiovisuaalisilla materiaaleilla ja Sibelius-näyttelyä on koskenut sama uudistus. Toinen museon vakionäyttely on soitinnäyttely, josta on löytänyt paikkansa usea vanhanaikainen suomalainen ja muustakin Euroopasta kotoisin oleva vanhan ajan musiikkisoitin.

Sibelius-museossa sijaitsee myös suomalaisille muusikoille tärkeä arkisto: Turun Soitannollisen Seuran historiallinen arkisto, johon on mahtunut dokumentteja ja harvinaisia nuotteja 1700-luvulta alkaen. Turun Soitannollisella Seuralla on pitkä historia, joka alkoi jo vuonna 1790, ja juuri tämä seura perusti aikoinaan Turun Musiikkijuhlat ja Ruisrock-festivaalin. Sibelius-museo Turussa toimii Helsingissä sijaitsevan Musiikkitalon tapaan. Täällä soi museon oma konserttisarja aina kevät- ja syyskauden keskiviikkoisin, ja muutkin sekä turkulaiset että muista kaupungeista kotoisin olevat konserttien järjestäjät käyttävät museon tiloja omiin tapahtumiin.

Sibelius-museon kokoelmista löytyy kaikkea mielenkiintoista musiikin oikeille ystäville: kun halutaan harvinaisempia käsikirjoituksia, nuotteja, valokuvia tai äänitteitä, niitä todennäköisesti löytyy näistä pölyttömistä nurkista Turun Piispankatu 17:sta. Museossa on esillä jopa erilliskokoelmia, joissa on Jean Sibeliusta koskeva aineisto ja muita mielenkiintoisia musiikin historiaa ja musiikin tiedettä koskevia kokoelmia.

Pääsymaksu Sibelius-museoon on viisi euroa. Koululuokat pääsevät opettajan seurassa ilmaiseksi, mutta asiasta kehotetaan sopia etukäteen. Museossa järjestetään myös opastettuja kierroksia, ja Sibelius-museossa käy maksuvälineenä melkein koko Suomessa toimiva museokortti – tämä pieni kulttuuri-ihmisen lompakossa kulkeva avain kaikkiin museoihin. Sibelius-museoon on helppo löytää: se sijaitsee vain sadan metrin päässä Turun Tuomiokirkosta ja sinne kulkee julkisia kulkuneuvoja kaupungin joka suunnasta.