Refresh loader

Juhlitaan vatsa täyteen

Juhlitaan vatsa täyteen

Jokainen pohjoisen ympäristön kaupunki täyttyy kesällä uudella elämällä: värikkäällä, vilkkaalla ja herkullisella. Perinteisten kesähuvien lisäksi Suomen kaupungeissa todellakin osataan pitää hauskaa erilaisissa festareissa, ja niitä järjestetään ympäri Suomea. Aiheita voi olla musiikista muotiin, ja yksi suomalaisten festivaalien suosikkiaihe on hyvin läsnä Turussa: ruoka. Täällä ruokafestivaaleja riittää, joten täällä on mistä valita ja melkein mikä tahansa matkan ajankohta osuu festaripäivämääriin.

Kevätkauden Avajaiset

Ensimmäinen ruokafestivaali tai ruokatapahtuma järjestetään aina vuosittain huhtikuun puolivälissä, kun kelit alkavat pikku hiljaa lämmetä ja on aika valmistautua kesäisempään ajanviettoon. Turun Aurajokirannalta paikkansa löytäneen tapahtuman nimi on Saaristolaismarkkinat, joiden järjestelyt aloitetaan hyvissä ajoin eli yleensä jo helmikuun loppupuolella. Mikä on markkinoiden aihe? Enemmän kalaa kuin mitään muuta. Turun Saaristolaismarkkinoille tulee ammattikalastajia, kalakokkeja sekä Turkua ympäröivän seudun ja saariston alkutuottajia, joten täällä voi maistaa sekä kalaa että esimerkiksi artesaanileipää ja sitä jo ennestään tuttua rusinamakkaraa. Markkina-alueelle on vapaapääsy, tosin käteistä kannattaa varata mukaan: Turun ruokakulttuuri tulee paistamaan joka nurkasta läpi, ja herkulliset tuoksut saavat jokaisen vierailijan nälkäiseksi runsaammankin aamiaisen jälkeen.

Alkukesän Herkkutapahtuma

Turun Neitsytperunafestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 osana Kulttuuripääkaupunkia. Muutaman kerran festivaali vaihtoi paikkaa Varvintorilta Hämähäkkitontille, kunnes vakiintui Panimoravintola Koulun pihalle, missä se tullaan viettämään tänäkin vuonna. Suomalaiset varhaisperunaruoat saavat monen ulkomaalaiset ihmettelemään, joko niitä voi jo tässä vaiheessa syödä, ja Turussahan, niin kuin muuallakin Varsinais-Suomessa, maanviljely on ollut aina tärkeä kulttuurin ja arkielämän osa. Turun Neitsytperunafestivaaleissa nähdään ja maistellaan niitä varhaisperunoita, joita on kasvanut Turun läheisyydessä olevissa kylissä ja joihin itse asiassa varhaisperunan tuotanto onkin nyt muualta Suomesta keskittynyt. Turun Neitsytperunafestivaali on kaksipäiväinen tapahtuma, joka ajoittuu kesäkuun puoliväliin perjantaille ja lauantaille. Paikan päällä voi kuulla avaajien puheita, seurata tai vaikka osallistua perunankuorintakilpailuun ja tietysti maistella paikallisten maatilojen perunoista valmistettuja ruokia.

Syksyn Hengitys

Syksyn Hengitys

Turun Ruokamessut, tai nykyiseen tapaan Turun Ruoka- ja Viinimessut, järjestetään lokakuussa: juuri silloin, kun kesän salaattien jälkeen tekee mieli jo jotain lämpimämpää ruokaa ja reseptit pitää palauttaa muistiin. Viinikin maistuu viileänä syksyiltana. Tapahtuma järjestetään samaan aikaan Turun Kirjamessujen kanssa, ja kumpaankin tapahtumaan käy sama lippu. Ruokamessuilla maistellaan sekä ruokaa että kotimaista viiniä ja olutta; messuihin osallistuvat pienet ja isommat yritykset tekevät myös suoramyyntiä eli hyvältä maistuneita ruokia saa ostettua myös mukaan. Tiskeiltä löytyy ruokien ja juomien lisäksi myös leivonnaisia, ja vaikka kyse ei ole mistään konditoriomessuista, makeahimoisille herkkusuille löytyy Turun Ruokamessuilta tarpeeksi maisteltavaa.

Turun muita hienoja ruokatapahtumia ovat perinteiset Silakkamarkkinat, joiden paikkana toimii kumpikin Aurajoen ranta ja jotka järjestetään lokakuun lopussa. Silakkamarkkinat on tavallaan peilikuva Saaristolaismarkkinoista, jotka avaavat kesäkauden, kun taas Silakkamarkkinat päättävät sen. Illallinen yhdessä -päivänä turkulaiset kokoontuvat pitkien valkoisilla liinoilla katettujen pöytien ääreen syömään yhdessä: vähän niin kuin kyseessä olisi perheillallinen, mutta perheenä toimii nyt koko kaupunki. Yhteinen illallinen järjestetään syyskuun lopussa Aurajoen rannalla, Aboa Vetus & Ars Nova -museon edustalla, ja sinne päästään ilmaiseksi, kunhan muistetaan tuoda mukaan omat eväät – kyseessä ei siis ole tarjoilutapahtuma vaan enemmän sosiaaliseen syömiseen keskittynyt järjestely. Paikan päälle voi tulla niin tavalliset kuin juhlavammatkin vaatteet päällä: tärkein illan pointti on siinä, että jokainen turkulainen pääsisi viihtymään ja syömään samassa kaupungissa asuvien ihmisten kanssa samassa ruokapöydässä.