Refresh loader

Kauppatorin status takaisin

Kauppatorin status takaisin

Mistä jokainen vanha kaupunki alkaa? Linnasta? Siitä kylläkin, tosin linnassa on yleensä vain aatelisto. Missä ne oikeat kaupunkilaiset ovat aina pyörineet ja mikä paikka on ollut koko kaupungin kansan kohtaamispiste? Kauppatori. Kauppatorillahan tapahtui kaikkea: siellä myytiin, ostettiin ja vaihdettiin, mutta sen lisäksi myös sovittiin ja tapeltiin, keksittiin ja toteutettiin. Turku on Suomen vanhin kaupunki, ja miltä sen tori tänään näyttää? Onneksi Turun kaupunki on ryhtynyt korjaamaan tilannetta ja kohta kauppatorin status palaa ennalleen: siitä on taas tulossa turkulaisten kohtaamis-, ajanvietto- ja hommienhoitopaikka.

Historiallinen Ja Kulttuurinen Merkitys

Nykykaupungeissa tietynlaisina keskuksina voidaan pitää kauppakeskuksia. Kauppakeskusmuoti on syntynyt Yhdysvalloissa, mistä levisi Eurooppaan ja minkä olemme omaksuneet seurauksia ajattelematta. Se on kyllä kivaa, kun kaupungin keskustasta löytyy sellainen paikka, mistä saa kaikkea ja nopeasti, mutta kulttuurinen ja historiallinen tekijät siitä puuttuvat kokonaan. Turun kauppatori on ollut olemassa jo vuosisatoja kaupungin perustamisesta lähtien, tosin sen ilme on muuttunut useampaan otteeseen: niin Isonvihan aikana kuin myös erilaisten kaavamuutosten seurauksena. Tänä päivänä se on neliömäinen aukio, jonka yksi sivu on noin 120 metriä ja joka on siis jopa Helsingissä olevaa Senaatintoria isompi aukio.

Kehitetään Ja Rakennetaan Toimintaa Keskeyttämättä

Tänä päivänä Turun kauppatorilla oikeasti tapahtuu: siellä tehdään rakennustöitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko tori olisi muuttunut rakennustyömaaksi, vaan torin toiminta jatkuu edelleen ja tulee jatkumaan myös rakennustöiden jälkeen entistä parempana ja sujuvampana. Tarkoitus on saada torista vanhojen aikojen tapaan tärkeä kohtaamispaikka, missä ostetaan ja myydään, kahvitellaan ja sovitaan. Se, mistä ollaan oikeasti huolehdittu ja halutaan huolehtia jatkossakin, on Turun ja Turun seudun ruokakulttuuri: torilta pitää aina saada tuoreita vihanneksia, kotileipää ja vaikka sitä tuttua turkulaista rusinamakkaraa. Turun Kauppatorin uudistus tuleekin loppujen lopuksi auttamaan seudun pienyrittäjiä ja maatiloja, kun paikan vilkkaus ja suosio kasvavat, ja tästä seuraa hyvää myös kaupunkilaisille: ainahan on kivaa ostaa takuukotimaisia kasviksia tai lihaa sen sijaan, että lähdettäisiin hakemaan kaupasta jotain tuntematonta espanjalaista, vai mitä?

Rakennustöiden aikainen kohteiden toiminta on ollut aina haaste sekä kaupungeille että rakentajille. Turun Kauppatori ei ole mikään poikkeus, sillä eihän rakennustöitä voi suorittaa lihatiskien alla, kun niiden kumminkin puolin pyörii porukkaa. Näin ollen koko kaupankäynti siirrettiin Yliopistonkadulla sijaitsevan ortodoksikirkon viereen, minkä jälkeen alkuperäisellä torilla päästiin käynnistämään arkeologiset kaivaukset sekä torirakennusten purkaminen. Museoviraston ja Turun museokeskuksen valvomat arkeologiset kaivaukset ovat jo tänä päivänä osoittautuneet tarpeellisiksi, kun esineistöä on löytynyt jopa 1600-luvun ajoilta – ei mitään rikkauksia, mutta jotain Turun arjesta kertovaa tavaraa. Kaivaus- ja rakennustyöt ovat toki saaneet aikaan muutoksia torin normaaliin toimintaan, mutta muutoksilla se maailma paremmaksi muuttuu. Onneksi Turun kaupunki on jaksanut pitää huolta siitä, että kaupunkilaisten liikkuminen ei paljoa vaikeudu rakennustöistä johtuen, ja kaupungin kotisivuilla on myös selkeät ohjeet, miten siellä rakennustöiden aikana siirrytään paikasta toiseen.

tosielämän sosiaalinen verkosto

On ihanaa, että nyt ollaan taas siirtymässä kauppakeskus- ja sosiaaliverkkomuodista reaalielämään. Turun tulevaa kauppatoria kuvaillaankin välillä niin sanottuna reaalielämän sosiaaliverkkona, missä siis oikeasti tapahtuu eikä näytä tapahtuvan. Uudella Turun Kauppatorilla tulee olemaan parempia myyntipisteitä ja sekä useita kahviloita, ja kauppiaiksi tulee pääosin Varsinais-Suomen maatiloja sekä pienyrittäjiä. Uudistetuissa torirakennuksissa voi toimia kuitenkin nykyaikaisempikin myynti, johon tulee kuulumaan sekä modernia kulttuuria että tavallisia nykyaikaisia kahviloita. Lopputulos nähdään kohta, ja toivotaan, että rakentajat yllättävät meidät positiivisesti jälleen kerran!