Refresh loader

Keskiajan meininkiä keskellä isoa kaupunkia

Keskiajan meininkiä keskellä isoa kaupunkia

Turku on todellakin tapahtumarikas kaupunki. Juuri täällä virallisesti julistetaan joulurauha, täällä tapahtuu Euroopan vanhin rockmusiikin festivaali Ruisrock, mutta jossakin tapahtumassa Turun historian piti kuitenkin tulla esille. Ja sellainen tapahtuma onkin olemassa ja se järjestetään vuosittain jo vuodesta 1996 lähtien: sen nimi on Keskiaikaiset markkinat.

Tapahtuman Sisältö Ja Syitä Mennä

Keskiaikaisilla markkinoilla on jo kaikille turkulaisille tuttu paikka, Vanha Suurtori. Ensimmäisen kerran ja vielä neljätoista kertaa sen jälkeen tapahtuman järjesti Turun kaupunki, ja vasta vuonna 2010 Keskiaikaisista markkinoista huolehtiminen luovutettiin erilliselle sitä varten perustetulle yhdistykselle nimeltään Turun Suurtorin keskiaika ry. Markkinat kestävät neljä päivää ja ne järjestetään aina kesä- ja heinäkuun vaihteessa, kun pitkä päivä sallii pidemmät menot. Keskeisenä ajatuksena on tutustuttaa turkulaiset ja kaupungissa vierailevat turistit sekä keskiaikaan että Turun historiaan, jolla on todellakin paljon kerrottavaa. Täällä ei kuitenkaan keskitytä pelkästään historialliseen tietoon vaan pyritään tuomaan esille keskiajan meininkiä käytännönläheisellä tavalla: markkinoiden aikana Turun Vanhalla Suurtorilla nähdään perinteisiä käsityötaitoja niitä tekevien käsityöläisten käsissä, erilaisia keskiajalla suosittuja pelejä ja virkistystoimintaa sekä tietysti paljon keskiaikaista tavaraa kuten arjen käyttöesineitä ja henkilökohtaisia vaatekappaleita sekä asusteita. Kaikki markkinoilla myytävä tavara on tehty suomalaisten käsin, jotka ovat kiinnostuneita oman maan ja maaseudun historiasta ja kehittävät sen tuntemusta muillakin ihmisillä.

Turun Suurtorin keskiaika ry hoitaa muitakin asioita kuin Keskiaikaisia markkinoita: vuoden aikana se tekee töitä museoiden kanssa ja siihen kuuluvat jäseninä muun muassa Åboa Vetus & Ars Nova -museo, tiedeyhteisö Turun Historiallinen Yhdistys, Muinaistaitoyhdistys Ukonvakka ry ja muita merkittäviä yhdistyksiä sekä organisaatioita, joiden visioon kuuluu oman historian tutkiminen ja siitä olemassa olevan tiedon levittäminen niin turkulaisille kuin muillekin suomalaisille. Keskiaikaiset markkinat onkin vain osa, mutta toki tärkein osa isompaa tapahtumakokonaisuutta nimeltään Keskiajan Turku, jonka raameissa Keskiaikaisten markkinoiden lisäksi järjestetään vielä neljä: keskiaika Åboa Vetus & Ars Nova -museossa, Keskiajan Turku Tuomiokirkossa, Turun Linnan keskiaikatapahtuma ja Rohan tallien hevosturnajaiset. Museoiden lisäksi tapahtumakokonaisuuden järjestämiseen ja kehittämiseen osallistuvat muun muassa Turun museokeskus sekä Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymä.

pienet käsityöläiskioskit

Mielenkiintoisin paikka koko Keskiaikaisissa markkinoissa on mielestäni käsityöläisten myyntipisteet. Joissakin myyntipisteissä on olemassa myös työpaja, jos käsityöläinen harjoittaa jotain pientä ja pikkukioskin tilaan mahtuvaa toimintaa, mutta muutkin käsityöläiset tarjoavat mielenkiintoisia esineitä ja, mikä tärkeintä, tarinoita. Täältä löytyy niin turkulaisia kuin kauempaakin saapuneita käsityöläisiä, jotka mielellään kertovat tekemästään työstä, ja yleensä siihen kuuluu isompikin ripaus historiaa: miten kyseistä käsitaitoa ruvettiin harjoittamaan Suomessa, miten se on kehittynyt, miten se on päätynyt juuri kyseisen käsityöläisen käsiin ja niin edelleen. Turun Keskiaikaisilta markkinoilta saa sekä matkamuistoja kaupungista että oikeasti ainutlaatuisia asusteita, koruja ja käyttöesineitä, joita paikalliset sepät, ompelijat ja puusepät ovat työstäneet pitkinä talvi-iltoina verstaillaan. Erillistä huomiota ansaitsevat erilaiset myytävänä olevat herkut, joilla on jokaisella myös oma tarinansa.

Tekemistä Turun Keskiaikaisissa markkinoissa löytyy lapsillekin: markkinoiden aikaan Vanhalla Suurtorilla tapahtuu aamusta iltaan kaikkea kivaa. Päivällä ohjelma on enemmän lapsille sopiva, kun taas illalla tanssitaan, lauletaan ja soitetaan musiikkia. Lapsille on olemassa myös ihan erillinen puhdepiha, jossa he voivat tutustua lampaisiin ja silitellä niiden kiharaa villaa. Osallistavaa toimintaa löytyy taas kaikille: erilaisista pienistä kilpailuista isompiin käsityötapahtumiin, ja kuka tietää, jos vaikka Turun Vanhalta Suurtorilta joku löytää itselleen uuden ammatin? Käynnin arvoinen tapahtuma!