Refresh loader

Kulttuurifestivaalit Suomessa

Kulttuurifestivaalit Suomessa

Monesti havittelemme matkaa ulkomaille ja lippua kulttuurifestivaaleille ulkomailla, mutta Suomessa järjestetään itseasiassa hyvin monipuolisia, sekä viihdyttäviä. Kulttuurifestivaaleja järjestetään ympäri Suomea erilaisissa paikoissa ja mitä mielenkiintoisimpien aiheiden ympärillä. Kulttuurifestivaaleja on monenlaisia. No voivat liittyä johonkin taidealaan, elokuviin tai kirjallisuuteen. Lisäksi kulttuurifestivaalit voivat tuoda yhteen monta eri taidealaa, eivätkä ne ole sidottu tiettyyn konseptiin. Tämä tekee kulttuurifestivaaleista monipuolisia. Sama festivaali ei myöskään ole aina samanlainen joka kerta, kun se järjestetään.

Valotaide on yksi sellainen taiteenala, jonka ymmärtämiseksi ei tarvitse olla taidefani tai taiteilija itse. Valotaiteessa nähdään valoista rakennettuja kokonaisuuksia ja esityksiä, joita näkyy myös festivaaleissa. Tällaisia ovat esimerkiksi Lux Helsinki, joka järjestetään vuosittain tammikuussa. Pimeänä aikana viiden päivän ajan Helsinki muuttuu valotaideteosten keskiöksi. Lux Helsinki on hyvä esimerkki siitä, kuinka festivaali voi olla muuttuva joka vuosi ja tarjoaa joka kerta jotain uutta ja erilaista. Festivaalissa pääsee nauttimaan reitistä, joka muuttuu jokaisella kerralla. Mikäli valotaidefestivaali on kuitenkin sellainen, mikä ei heti iskenyt, järjestetään Suomessa paljon muutakin mielenkiintoista.

Monikulttuurisuus ja yhteisöllisyys

Monikulttuuriset festivaalit ovat nousseet viime aikoina, vaikka yksi legendaarisimmista pääkaupunkiseudun kulttuurifestivaaleista on Maailma kylässä-festivaali. Vuodesta 1999 järjestetty festivaali ei olekaan mikään aivan tavallinen festari, vaan se on todellakin yksi suosituimmista ja tykätyimmistä festivaaleista Suomessa.

Monikulttuurisuus onkin ollut Suomessa näkyvillä jo pitkään ja tästä syystä nämä vastaavanlaiset festivaalitkin keräävät suosiota. Suomalaisia on aina kiinnostanut erilaiset kulttuurit ja haluavat nähdä omin silmin monia asioita. Suomessa yhteisöllisyys tulee vahvasti esille juuri festivaalien myötä.

Yksi yhteisöllisyyden erinomaisia esimerkkejä ovat korttelifestivaalit, eli block partyt. Niissä puhutaan taiteesta ja yhteisöllisyydestä hyvinkin paikallisella tasolla. Vaikka niissä vieraileekin paljon usein kävijöitä muistakin kaupunginosista ja jopa kaupungeistakin, niiden lähtökohtana on tarjota juuri tietylle pienelle alueelle viihdettä ja taidetta.

Korttelijuhlat voivat olla ohjelmaltaan millaisia tahansa – niissä on musiikki- ja taide-esityksiä, kirpputoria ja jopa lasten omaa ohjelmaa. Riippuen siitä, millainen ”kortteli” on kyseessä ja millaisia aktiivisia asukkaita siellä on, on ohjelmakin aina jokaisen kaupunginosansa näköinen.

Musiikki onkin yksi Suomen suosituimpia festivaalityyppejä ja suomalaisia pidetäänkin varsinaisena festarikansana. Festivaaleista tulee jopa omanlaisia omia pieniä yhteisöjä, jotka tiiviisti vierailevat samoilla festivaaleilla vuodesta toiseen. Esimerkiksi Tuska ja Ruisrock ovat hyviä esimerkkejä sellaisista. Yhteisöllisyys ja suvaitsevaisuus näkyykin Suomessa festivaaleilla, mikä on hienoa. Monikulttuurisuutta ei tarvitsekaan lähteä hakemaan ulkomailta, vaan sitä löytää täältä ihan läheltä kotoa. Samalla festivaaleissa yhdistyvät erilaiset taiteet ja elämämme monimuotoisuus.

Festivaaleja on Suomessa todella paljon ja niitä voi hakea erilaisten verkkosivujen kautta. Voit löytää festivaaleja, jotka on suunnattu pelkästään lapsille, tai ovat vaikka folk-taiteen faneille suunnattuja. Taidealoja ja erilaisia ideoita on niin paljon, että varmasti jokainen löytäisi jokaiselle viikonlopulle itselleen mielekkään festarin. Festivaali ei siis tarkoita vain sitä, että telttaillaan mudassa ja teininä juodaan salaa vanhemmilta, vaan ne oikeasti tarjoavat suomalaisille mielenkiintoista sisältöä ja hyvän syyn viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa, vaikka läheisessä puistofestivaalissa. Jotkut festivaalit ovat myös tarkoitettu esimerkiksi meditointiin.

Festivaalit voivatkin olla juuri sitä, mitä ihmiset kaipaavat. Niitä on erilaisia ja erinäköisiä, mikä tekee Suomen tapahtumakartastakin niin monipuolisen. Festivaalit eivät missään nimessä ole pelkästään ulkoilmatapahtumia, vaan niitä voidaan järjestää sisälläkin. Suomessa on monia festivaalijärjestäjiä, jotka ovat hyvin ammattitaitoisia ja osaavat varautua kaikenlaiseen. Sen näkee erityisesti siinä, kuinka onnistuneita suomalaiset festivaalit ovat ja kuinka paljon niissä on kävijöitä vuosi toisensa jälkeen. Ei muuta kuin etsimään omaa suosikkia!