Refresh loader

Kulttuurikaupunki Turku

Kulttuurikaupunki Turku

Turun kulttuuritarjonta on kasvanut viime vuosina merkittävästi ja kaupunkiin kannattaa matkustaa kauempaakin. Erityisesti kulttuurikeskus Logomo on tuonut kaupunkiin elämää ja monenlaisia tapahtumia jo viiden vuoden ajan sekä vetänyt imussaan uusia kulttuurintekijöitä. Vuodenajasta riippumatta Logomosta löytyy aina katsottavaa ja koettavaa ja aluetta kehitetään edelleen. Turussa sijaitseva kulttuurikeskus Logomo on nähtävyys itsessään ja lisäksi siellä järjestetään tapahtumaa moneen makuun. Logomo sijaitsee VR:n konepajan vanhoissa tiloissa Turussa Pohjolan kaupunginosassa, Turun ydinkeskustan ja rautatieaseman läheisyydessä. Keskus tehtiin alun perin vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden päätapahtumatilaksi, sillä Turku toimi tuolloin kulttuuripääkaupunkina. Konepaja ja rakennuksen vanhin osa on rakennettu vuonna 1876. Myöhemmin rakennusta on laajennettu jopa yhdeksän kertaa. Logomossa järjestetään mm. konferensseja, konsertteja ja erilaisia kulttuuritapahtumia. Turun kaupunginteatteri käytti Logomoa väistötilanaan, kun teatteria remontoitiin vuonna 2014. Yle Turku ja Yle Åboland muuttivat Logomoon kesäkuussa 2015.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden aikana Logomossa oli esillä mm. nykyvalokuvataiteen näyttely “Liisa ihmemaassa”, Tom of Finland -retrospektiivi, UEFA:n kokoama jalkapalloaiheinen “Only a game” -näyttely, Kiasman tuottamat Eija-Liisa Ahtilan ja Isaac Julienin videoinstallaatiot ja Tiedekeskus Heurekan kanssa yhteistyössä luotu tulta käsittelevä näyttely “Tuli on irti”. Vuonna 2015 Logomossa vieraili 318 000 kävijää tilan kasvatettua kävijämääräänsä neljä vuotta peräkkäin. Logomon suurimpaan saliin mahtuu 3 500 katsojaa ja lisäksi rakennuksessa on yhdeksän pienempää salia ja neljä aitiota. Näyttely- ja tapahtumakäyttöön rakennuksesta on varattu noin 9 000 neliömetriä. Logomoa on käytetty lokaationa myös erilaisille tv-tuotannoille ja siellä on kuvattu mm. The Voice of Finland -tv-sarja. Pelkästään vuoden 2015 marras-joulukuun aikana Logomossa kuultiin lähes 30 erilaista konserttia ja siellä kävi 30 000 kuulijaa. Muiden tapahtumien lisäksi Logomossa on nähty myös häämessut ja jääbaletti.

Logomon
Logomon

Logomossa avattiin kesäkuussa 2013 Logomo Byrå -nimiset toimitilat. Byrån 5 000 neliön toimitilat kokoavat saman katon alle lähes 50 yritystä ja runsaat 200 luovan alan ammattilaista. Logomon tavoitteena on ollut alusta asti koota yhteen erilaisia, eri kokoisia ja eri kokoonpanojen yrityksiä luovilta toimialoilta. Vuokralaisina on myös oppilaitoksia. Kaikkia vuokralaisia yhdistää luova talous. Luovista aloista edustettuina ovat mm. palvelumuotoilu, markkinointi ja mainonta, konsultointi sekä koulutus ja tutkimus. Yritysten toimitilojen lisäksi Logomossa on yli 500 m2 taiteilijoiden työ- ja ateljeetiloja. Turun alueen yrityksen käyttävät Logomoa aktiivisesti kokoustilana. Logomon toimitusjohtaja Päivi Rytsä sanoo, että Logomo tarjoaa luovan alan ammattilaisille tilaisuuden ja paikan verkostoitua. Hänen mukaansa tilassa yhteistyö kollegoiden, yhteistyökumppanien ja asiakkaiden kanssa tapahtuu luonnollisesti. Rytsä toteaa asiakkaiden arvostavan sitä, että useat luovat palvelut ovat saatavilla samasta osoitteesta.

Logomon toimitusjohtaja Päivi Rytsä luotsaa projektiaan innolla. Hän kiittelee Logomon loistavaa henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita, jotka ovat lähteneet ennakkoluulottomasti mukaan uudenlaiseen liiketoimintamalliin. Rytsä painottaa positiivisuuden merkitystä tekemisessä ja haluaa säilyttää sen ja uskon tekemiseen jatkossakin. Rytsä kertoo, että Logomon kehittäminen jatkuu koko ajan ja paljon on toteuttamattomia ideoita. Hän odottaa myös sitä, että Logomoa ympäröivä alue muuttuu hienoksi asuinalueeksi ja toivoo, että sitä myöden jalankulkusilta radan yli ja parkkipaikan rakentaminen edistyisivät. Rytsä on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja hän tulee yrittäjäperheestä. Rytsällä on myös itsellään yrittäjätausta ja hän kuvailee, että kaikkea hänen aiempaa tekemistään on kuvastanut uuden liiketoiminnan luominen lähes tyhjästä. Rytsä kertoo omasta elämästään, että hektisen työn ohella hän lataa akkuja rentoutumalla perheen kanssa ja tapaamalla ystäviään. Hän myös urheilee aktiivisesti.