Refresh loader

Kuuluisat turkulaiset

Kuuluisat turkulaiset

Turku ei ole pelkkä Suomen entinen pääkaupunki, vaan kotikunta sadoille, ellei jopa tuhansille kuuluisille taiteilijoille, poliitikoille, urheilijoille ja muille eri alojen menestyjille aina Mikael Agricolasta alkaen. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan kaikista tunnetuimpiin turkulaisiin – mukana on tunnettuja nimiä niin televisiosta kuin tieteen paristakin. Joukossa on jopa pari kuninkaallista sekä presidentti.

Turussa poliitikkoja ja valtion päämiehiä riittää

Turusta on lähtöisin moni suomalainen valtiomies ja poliitikko. Yksi heistä on vuonna 1923 Turussa syntynyt Mauno Koivisto, joka toimi tasavallan presidenttinä peräti kaksi kautta vuodesta 1982 vuoteen 1994. Sitä ennen hän toimi Suomen Pankin pääjohtajana. Nuoruudessaan Koivisto oli hyvin aktiivinen Turussakin, sillä hän oli mukana järjestösodassa Turun satamassa. Myös Koiviston puoliso Tellervo Koivisto on kotoisin Turusta. Hän puolestaan toimi Sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustajana. Muita tunnettuja turkulaisia kansanedustajia ovat Keskustan Antti Kaikkonen, Kristillisdemokraattien Sari Essayah sekä Vihreiden Janina Andersson ja Ville Niinistö.

Suomessa ei enää vuosikausiin ole kuninkaallisia ollutkaan, mutta ainoat niistä olivat turkulaisia. Esimerkiksi Juhana III, Ruotsin kuningas sekä Suomen herttua, vietti aikaa Turussa ennen Ruotsin kuninkuutta. Hän toimi Suomen herttuana 1556-1563. Juhana ja hänen puolisonsa Katariina Jagellonica pitivät hovia Turun linnassa ja heidän kädenjälkensä näkyvät edelleen linnan arkkitehtuurissa ja sisustuksessa. Juhanan voidaan sanoa vaikuttaneen myös Suomen kulttuuriin, sillä heidän hovinsa Turussa oli aikaansa edellä muuhun Suomeen verrattuna; hovissa järjestettiin muodikkaita juhlia ja linnaan tuotiin taideteoksia ulkomailtakin.

Juhanan jälkeen Turussa vaikutti Pietari Brahe. Hän saapui Suomeen Ruotsista 1600-luvulla ja toimi kenraalikuvernöörinä yhteensä noin kymmenenv uoden ajan. Pietari Brahekin asui Turun linnassa muutaman vuoden ajan – hänen sanotaan parantaneen linnan asuinosien ilmapiiriä esimerkiksi taidemaalauksilla ja ryijyillä. Turun lisäksi Brahella on ollut tärkeä rooli muissakin kaupungeissa. Hän nimittäin perusti Savonlinnan ja Hämeenlinnan kaupungit. Vaikka Brahen pääasiallinen tehtävä olikin parantaa verotusta ja hallintoa, hän teki suuria muutoksia myös Suomen kouluihin, jotka eivät vielä 1600-luvulla olleet kovin sivistyneitä opinahjoja. Brahe oli tukemassa myös Turun Akatemian perustamista.

Moni turkulainen on suunnannut luoville aloille

Moni turkulainen on suunnannut luoville aloille

Turusta ponnistaa monet muusikot ja näyttelijät, jotka viihdyttävät Suomen kansaa vielä tänäkin päivänä. Esimerkiksi muusikot Anna Hanski, Ressu Redford, Robin ja Michael Monroe ovat ylpeitä turkulaisia. Pisimmän uran Suomessa on varmaankin luonut Pepe Willberg, jonka muusikonura alkoi jo 60-luvulla. Willbergin hittejä ovat esimerkiksi Elämältä kaiken sain, Aamu sekä Sinä ja minä. Toinen supersuosittu muusikko on Joel Hallikainen, joka musiikin lisäksi tunnetaan Tuttu juttu -shown juontajana. Viihdealakin on täynnä turkulaisia – esimerkiksi Miss Suomet Janette Broman, Johanna Raunio ja Lola Wallinkoski ovat kaikki Turusta. Tunnetuin turkulainen näyttelijä taitaa olla äskettäin edesmennyt Ismo Kallio. Kallio loi mittavan uran näyttelemisen parissa aina teatterista televisiosarjoihin. Hän toimi neljän vuoden ajan Turun kaupunginteatterissakin, jonka lavalla on nähty muitakin tähtiä, kuten Esko Salminen, Vesa-Matti Loiri ja Heikki Kinnunen, jotka esiintyivät yhdessä Kalle Holmbergin ohjaamassa Seitsemän veljestä -näytelmässä vuosina 1972 ja 1973.

Lopuksi mainittakoon vielä yksi turkulainen, jonka ura tieteen parissa on johtanut useisiin palkintoihin ja tunnustuksiin. Esko Valtaoja on Turun yliopistossa toimiva avaruustähtitieteen professori ja niinsanottu tieteen kansantajuistaja; hän on kirjoittanut lukuisia suosittuja teoksia, joissa esitellään tutkimustuloksia ja muita tieteellisiä teemoja yleiskielellä, jotta tavallinen yleisökin voi ymmärtää teemat. Vaikka Valtaoja ei olekaan syntyperäinen turkulainen, on hän asunut siellä jo 1970-luvulta lähtien. Hänen voidaan siis sanoa olevan eräänlainen kunniaturkulainen.