Refresh loader

Luonnonystävän kannattaa suunnata kesällä Nauvoon

Luonnonystävän kannattaa suunnata kesällä Nauvoon

Nauvo on yksi Turun saariston helmistä ja upean saaren luonnosta ja nähtävyyksistä kannattaa matkustaa nauttimaan kauempaakin. Nauvo, kuten Turun saaristo ylipäätään, on kauneimmillaan kesäisin ja tulvillaan kulttuuria ja historiaa. Saariston luonto on aivan omanlaisensa ja samanlaista tunnelmaa et löydä mistään muualta. Vaikka Nauvo on saari, sinne on helppo päästä autollakin. Yhteysalukset ja lossit kulkevat ja samalla voi vaikka kiertää legendaarisen Saariston Rengastien. Nauvoon päästäksesi sinun täytyy matkustaa Paraisten kautta ja tämä on ainoastaan positiivista, sillä myös Parainen on varsin viehättävä kesäkohde. Parainen on Kaskisten lisäksi Suomen ainoa kaupunki, joka on kokonaan veden ympäröimä.

Paraisille johtaa silta, jota pitkin ajamalla kaupunkiin pääsee helposti. Nauvoon pitääkin sitten jo mennä lautalla ja tässä kohtaa viimeistään pääsee kiinni todelliseen saaristolaistunnelmaan. Lauttoja liikkuu varsinkin kesäaikaan tiheästi ja ne ovat ilmaisia. Vaikka lauttoja kulkee usein, illalla ainakin kannattaa tarkistaa aikataulut etukäteen, jotta varmasti pääsee ylitse vielä samana päivänä. Päiväsaikaan rantaan voi suunnata ilman aikataulun tutkimistakin, mutta aikaa kannattaa varata mahdollisia jonoja varten. Tämä ei muutenkaan ole suorittajan kesäloma, näissä maisemissa kannattaa varata aikaa ihan vain olemiseen ja tunnelmasta nauttimiseen. Lomallahan tässä ollaan!

Nauvon alueella pääsee liikkumaan auton lisäksi kätevästi pyörällä, moottoripyörällä tai veneellä. Alueella on useita vierasvenesatamia, joiden yhteydestä löytyy yleensä ainakin ruokakauppa, jätehuolto, suihkumahdollisuus ja parhaassa tapauksessa vaikkapa kalasavustamo. Myös vaeltamisesta kiinnostuneille alueelta löytyy tekemistä, sillä siellä on useita merkittyjä vaellusreittejä. Kyse ei kuitenkaan ole massaturistikohteesta, joten toisinaan reittien alkupisteitä joutuu hieman etsimään. Esimerkiksi Kirjaisten kylästä lähtevän vaellusreitin parkkipaikka on yllättäen hieman kylästä sivussa, vanhan ladon takana. Tämä on kuitenkin juuri sitä saaristolaisromantiikkaa, josta ainakin itse nautin Nauvossa. Itse luontopolulla opasteet on kuitenkin juuri uusittu ja ne ovat varsin selkeitä. Varmuuden vuoksi on kuitenkin hyvä idea tulostaa reittikartta mukaan ja tietenkin kantaa mukana myös kompassia. Metsäalueet ovat yllättävän laajoja, eikä kännykkä kuulu joka paikassa. Maisemat ovatkin sitten vertaansa vailla ja yleensä pääsee todella nauttimaan omasta rauhasta. Muutenkin saariston luonto on ihanan vaihtelevaa, löytyy sekä jylhiä kallioita että tiheää metsää. Voit helposti törmätä autioon hiekkarantaan tai rauhaisaan poukamaan. Metsissä liikkuu runsaasti hirviä ja peuroja, saarilla kesäisin myös lampaita ja lehmiä. Nauvossa parhaat näkymät ovat yli 64 metriä merenpinnan yläpuolelle ulottuvan Kaasivuoren laelta. Kyseessä on alueen korkein kohta, joka nousi ensimmäisenä vedestä jääkauden jälkeen. Kirkkaalla säällä huipulta voi nähdä Turkuun ja Naantaliin asti. Polku Kaasivuorelle lähtee Prostvikistä, pysäköintialue on Parolabackenin kohdalla. Kyseessä on rengaspolku, jonka pituus on 4,4 kilometriä.

Saaristomeri on varmasti yksi Suomen upeimmista alueista.
Saaristomeri on varmasti yksi Suomen upeimmista alueista.

Saaristomeri on varmasti yksi Suomen upeimmista alueista. Ehkä hieman yllättäen saarien lukumäärän mukaan kyseessä on myös maailman suurin saaristo. Saaret ovat pieniä ja usein asumattomia. Suuremmissa saarissa on yleensä aina jonkun talo tai kesämökki. Saaristomeren kansallispuiston alueella veneilijät ja melojat voivat löytää hienoja saaria yöpymistä tai välipysähdystä varten. Vaeltamisen lisäksi Nauvossa kannattaa todellakin kokeilla melomista tai veneilyä. Lisäksi aluetta on mukava koluta pyöräillen. Pyöräilijän taivas avautuu Saaristomeren rengasreitin varrelta, joka kulkee Iniön, Houtskärin, Korppoon ja Nauvon kautta ja on pituudeltaan noin sata kilometriä. Kaikissa kylissä on kesäaikaan avoinna ainakin yksi ravintola tai kyläkauppa. Nauvossa – ja muuallakin saaristossa – ihmiset ovat yleensä erittäin ystävällisiä. Evääksi voi hankkia paikallisten kasvimaiden tuotoksia, tuoretta savukalaa ja paikallisia leipomotuotteita. Näissä maisemissa on helppo tavoittaa lapsuuden kesien tuntu.