Refresh loader

Maan vanhimmasta satamasta nykyaikaiseksi logistiikkakeskukseksi

Maan vanhimmasta satamasta nykyaikaiseksi logistiikkakeskukseksi

Turun sataman historia ulottuu niinkin pitkälle kuin 1000-luvulle, mutta todennäköisesti Turussa on ollut  meriliikennettä sitä ennenkin. Itse asiassa, Turun satama -käsite on aika laaja ja sillä on ainakin kolme merkitystä, joista ensimmäinen on toki Turun merisatama. Toinen merkitys käsittää Turun keskustan suuralueeseen kuuluvan kaupunginosan, joka on samalla myös satama-aluetta eli merisataman läheisyydessä olevia taloja. Kolmas merkitys on Turun sataman rautatieasema, tai Turku Satama, joka palvelee satamaan saapuvia ja satamasta lähteviä henkilömatkustajia. Turun sataman rautatieasemalta voi päästä vaikka Helsinkiin, Tampereelle tai Ouluun, mikä on hyvin kätevää laivamatkoja suunnittelevalle: Turun sataman rautatieaseman aikataulut ovat sidottuja risteilylaivojen saapumis- ja lähtöaikatauluihin niin, että välissä ehtii vaihtaa kulkuneuvoa ja jatkaa matkaa ilman sen suurempia viivästymisiä.

Merkittävä Liikennesolmu

Tänä päivänä Turun satama, joka on samalla Suomen vanhin satama, on maan toiseksi vilkkain Helsingin sataman jälkeen. Turun satamassa hoituu sekä henkilöliikenne, joka on yleensä vain pieni osa varsinaisesta satamatoiminnasta, että rahtiliikenne. Rahtiliikenteestä puheen ollen, joka ikinen maailman satama on erilainen, ja joissakin maissa satamaterminaalien asiat on järjestetty hyvin sekavasti. Palvelut sen sijaan maksavat aivan järjettömiä summia. Turun satamassa tilanne on onneksi toisin: kaikki tarvittava tieto löytyy sataman kotisivuilta suomen, ruotsin, englannin ja jopa venäjän kielellä, ja palvelu toimii satoja kertoja nopeammin kuin Etelä-Amerikan nykyaikaisimmassa satamassa.

Jokainen satama alkaa maan puolella kulkuportista, ja siitä näkyy usein jo koko sataman turvallisuus sekä siihen liittyvät järjestelyt. Turun sataman työntekijät pääsevät työpaikoilleen kuin rakennustyömaidenkin työntekijät eli kulunvalvontajärjestelmällä varustetun portin kautta. Satama-alueella käytetään muualtakin teollisuudesta tuttuja kypäriä, suojajalkineita, huomioliivejä ja suojalaseja. Turun satamassa turvallisuudesta huolehditaan sekä työntekijöiden että vierailijoiden kannalta, kun kyseessä on esimerkiksi kontin tarkastus sen avaamishetkellä ja rahdin vastaanottajan täytyy olla silloin paikan päällä. Vierailijoiden pitää järjestää kulkuluvat etukäteen; sama koskee myös satamaan saapuvia ajoneuvoja olivat ne sitten kontteja toimittavia rekkoja tai logistiikka-alan yrityksen henkilöautoja. Kuvaaminen satama-alueella on myös luvanvaraista toimintaa, johon täytyy hankkia luvat etukäteen.

Huolehditaan Ympäristöstä

Huolehditaan Ympäristöstä

Niin kuin nykyaikana kuuluu tehdä, Turun satama huolehtii ympäristöstä yhtä vastuullisesti kuin muutkin Suomen teollisuustoimijat. Itämeren saastuneisuus on meidän jokaisen vastuulla, ja Turun satamassa asiaan ollaan panostettu muiden ympäristömme kunnosta kiinnostuneiden laitosten rinnalla: satama on esimerkiksi mukana Itämeri-haasteessa ja edistää ympäristöystävällisempien polttoaineiden käyttöä alusliikenteessä. Turun satamalla on olemassa myös oma ympäristöohjelma ja satama julkaisee vuosittain ympäristöraportin. Se, mikä on oikeaa ja nykyaikaista, on Turun sataman alennuskäytäntö: mitä ympäristöystävällisempi on alus, sitä pienempiä ovat sen satamalta saamat laskut.

Turun satamaan saapuva tavara tai sieltä lähtevä tavara ei ole niin salaperäinen haaste kuin monessa muussa maassa. Sataman kotisivuilta löytyy selkeitä ohjeita ja puhelinnumeroita, joihin soittaessa saa mitä todennäköisimmin myös englanninkielistä palvelua. Nimimerkillä ”erilaisista satamista kokemusta on”, sanonkin että Turun sataman järjestelyt ovat helppo nakki, mikä tosin johtuu osittain suomen kielen taidosta. Toisaalta, välillä kompastuin sellaisiinkin tilanteisiin, joissa paikalliset eivät osanneet selittää satamahenkilökunnalle tarpeitaan eivätkä löytäneet vastauksia kysymyksiinsä omalla kielellä kommunikoiden, joten kyllä Turun satama kelpaa rahtiliikenteen järjestelyille hyvin.

Turun sataman kotisivuilta löytyy myös palveluhinnasto ja selkeät aluekartat, joiden mukaan satamassa liikutaan. Hinnasto puolestaan auttaa suunnittelemaan kaikki kulut etukäteen. Täällä toimitaan hyvällä ja nykyaikaisella ”mikään ei ole mahdotonta” -periaatteella huomioiden sekä henkilö- että yritysasiakkaiden tarpeet ja löytäen niille sopivia ratkaisuja.