Refresh loader

Merellä meren tavalla

Merellä meren tavalla

Kun tullaan satamakaupunkiin, siellä vallitsevaan merikulttuuriin kannattaa tutustua – varsinkin kun kyse on niinkin vanhasta satamakaupungista kuin Turusta. Turulla on pitkä satamahistoria, ja täältäkin lähti silloin tällöin vielä viikinkien aikaisia aluksia Pohjois-Skotlannin tai Saksan rannoille, minkä jälkeen merenkulku on täällä kehittynyt merkittävästi ja nykyisin Turun satama on nykyaikaisimpia Euroopan merilogistiikkakeskuksia. Turun merielämään ja muutenkin mereen tutustuminen onnistuu helposti: sitä varten ei tarvitse koputtaa sataman toimistojen oviin eikä sukeltaa Itämereen, vaan riittää kun saavutaan tarkoitukseen sopivaan museoon.

Forum Marinum: Kaikkea Saman Katon Alla

Turun Linnankadulla sijaitseva Forum Marinum on sopiva paikka tutustua mereen, merenkulkuun ja vaikka mihin muuhunkin mereen liittyvään. Saman katon alle on mahtunut merenkulun valtakunnallinen erikoismuseo, meripuolustuksen museo ja toiminnallinen merikeskus. Forum Marinum perustettiin vuonna 1999 ja se on tänä päivänä suosittu matkailukohde, mutta sen lisäksi täällä toimii Åbo Akademin merihistorian laitos ja tiedeihmisille löytyy oivalluskokemuksia joka käynnin aikana. Merikeskuksen kokoelmista löytyy tietoa vanhoista merenkulkuajoista ja -tavoista, ja merielämään liittyvä tieteellinen työ saa täältä hyvin apua – paremmin kuin mistä tahansa kirjastosta. Perinteisestä vanhanaikaisesta museosta turkulainen Forum Marinum poikkeaa merkittävästi tutkimustyöllään: täällä ei harjoiteta vain erilaisten esineiden ja kokoelmien näyttämistä niistä kiinnostuneille ihmisille vaan tehdään oikeaa tieteellistä työtä. Eri alojen opiskelijoille löytyy täältä myös opinnäytetyömahdollisuuksia, kun päästään yhdessä museon henkilökunnan kanssa kehittämään ja tutkimaan mereen ja merenkulkuun liittyviä asioita.

Meri Tutuksi Myös Lapsille

Turkulaisilla lapsilla on nyt oiva mahdollisuus tutustua merimaailmaan, kun Forum Marinumiin avattiin oma lasten merimuseo. Lapset pääsevät tutustumaan merenkulkuun enemmän käytännön kuin teorian kautta, kun näkevät Meriretki-esityksen: siellä käytetään sekä merimiesten oikeaa kieltä että päästään jopa tappelemaan myrskyn kanssa. Erillisen lapsille tarkoitetun näyttelyn nimi on Tyrskynmyrskyn, ja siellä lapset pääsevät tuntemaan itsensä laivamiehistön jäseniksi, kun nousevat seitsemän metriä pitkälle alukselle – ja kokeilevat myös aluksen ohjaamista. Tähtitaivaskin tulee siellä tutuksi, kun pitää osata navigoida tähtikuvioiden mukaan. Turun merimuseo onkin hyvä paikka viettää siellä päivä koko perheen kanssa, sillä tämä ei ole perinteinen museo vaan kokonainen elämysalue, johon kuuluu sekä hauskanpitoa että oppimista.

Näyttelyillä Se Museo Toimii

Näyttelyillä Se Museo Toimii

Forum Marinumissa on neljä pysyvää näyttelyä, ja on pakko sanoa, että ainakin kaksi niistä ovat huippumielenkiintoisia: Töissä Merellä ja Suomalainen Laivanrakennus. Töissä Merellä on hyvä näyttely käydä sekä aikuisille että teini-ikäisille, jos meriammatti kiinnostaa, ja täällä voidaan nähdä, mitä se merityö oikeasti on. Meriammatteja on olemassa monenlaisia, ja Forum Marinumin porukka on osannut lähestyä asiaa hyvinkin monipuolisesti sekä kalamiehen että sotilaan ja jopa naisen näkökulmasta. Suomalaisesta laivanrakennuksesta kertova näyttely on puolestaan hyvä enemmän tekniikasta kiinnostuneille ihmisille, jotka pääsevät näkemään, miten pienistä aluksista päästiin jäänmurtajaprojekteihin ja missä niitä nykypäivänä käytetään. Vaihtuvat näyttelyt ovat osa jokaista museota, ja Turku ei ole mikään poikkeus. Forum Marinumin vaihtuvat näyttelyt kannattaa tarkistaa museon kotisivuilta, tosin ilman niitäkin museossa riittää katsottavaa ja ihmeteltävää.

Forum Marinumissa vietetyn päivän huipennus on sen museoaluskokoelma, johon mahtui yli sata alusta. Melkein kaikki alukset rakennettiin aikoinaan Länsi-Suomessa ja nyt niihin pystyy tutustumaan Linnanpuomin näyttelyrakennuksessa ja piha-alueen venekatoksessa. Suuremmat museolaivat kelluvat Aurajoessa, ja osa niistä on auki vierailijoille: päästään nousemaan oikealle laivalle ja tutustumaan siihen myös sisältä päin. Forum Marinum on siis hyvä paikka käydä, jos asutaan Turussa, ja aivan ehdoton must, kun suunnitellaan kaupunkilomaa Turkuun.