Refresh loader

Michael Monroe palasi maailmalta Turkuun

Michael Monroe palasi maailmalta Turkuun

Kuuluisista turkulaisista puhuttaessa esiin nousee väistämässä nimi Matti Antero Kristian Fagerholm, joka tunnetaan paremmin nimellä Michael Monroe. Uransa Michael Monroe on tehnyt vuonna 1979 perustetun Hanoi Rocks -yhtyeen laulajana. Wall Street Journal -lehti valitsi Monroen vuonna 2012 maailman arvostetuimmaksi vähemmän tunnetuksi rock-muusikoksi. Monroe on tunnettu lavakarismastaan ja energiastaan. Hän on laulanut myös useiden muiden yhtyeiden riveissä ja julkaissut myös sooloalbumeja.

Vuonna 1962 syntyneen Matti Fagerholmin isä on Yleisradion entinen pääkuuluttaja Pentti Fagerholm. Ensimmäisen yhtyeensä tuleva rock-mies perustu yhdeksänvuotiaana veljensä ja serkkunsa. Erilaiset bändikokoonpanot jatkuivat vuodesta toiseen ja jossain vaiheessa Monroe pyrki myös basistiksi Pelle Miljoona Oy:hyn. Koesoiton kerrotaan onnistuneen hyvin, mutta silti tehtävään valittiin 16-vuotias Sami Takamäki joka myöhemmin siirtyi Hanoi Rocksin basistiksi ja tunnetaan nimellä Sam Yaffa. Hanoi Rocksin Monroe perusti Nasty Suiciden eli Jan Stenforsin kanssa syksyllä 1979, mutta yhtye kaatui jo keväällä 1980. Uudelleen Hanoi Rocksin laittoivat kokoon Monroe, Suicide ja Andy McCoy eli Antti Hulkko. Vuosiksi 1982-1985 koko Hanoi Rocks muutti Lontooseen.

Hanoi Rocksin hajottua Monroe suuntasi soolouralle. Hän muutti New Yorkiin vuonna 1985 ja perusti siellä yhtyeen Secret Chiefs. Yhtyeensä kanssa Monroe teki muutaman kiertueen myös Suomessa ja nauhoitti samalla sooloalbuminsa Nights Are So Long vuonna 1987. Sooloalbumi nosti Monroen uran jälleen nousuun ja toi hänelle kansainvälisen levytyssopimuksen PolyGram Recordsin kanssa. Monroen toinen sooloalbumi Fakin’ it julkaistiin vuonna 1989 ja nousi Billboard-listan sijalle 161. Albumin yhteydessä Monroe keikkaili todellisten maailmantähtien kanssa, kuten Aerosmithin Steven Tylerin kanssa. Monroe teki yhteistyötä myös Hanoi Rocksin esikuvan Guns N’ Rosesin kanssa. Vaikka Monroen toinen albumi sai hyvän vastaanoton, huomasi Monroe ongelmia albumin levityksessä, sillä levy ei kuulunut suurten musiikkikauppojen valikoimiin. Tilannetta pahensi se, että Monroe näki sattumalta Music Televisionin mainoksenmike mo josta ei ollut sovittu hänen kanssaan ja jossa sanottiin, että Monroe oli ollut aivot Hanoi Rocksin takana. Monroe ei halunnut tällaista mainetta, sillä hänen mukaansa Hanoi Rockin paras puoli oli se, ettei yhtyeellä ollut aivoja. Hän vaati levy-yhtiötään vetämään mainoksen takaisin ja tästä suivaantuneena levy-yhtiö lopetti täysin Monroen albumin markkinoinnin.

Hanoi Rocks palasi entistä vahvempana vuonna 2001
Hanoi Rocks palasi entistä vahvempana vuonna 2001

Hanoi Rocks palasi entistä vahvempana vuonna 2001, mutta Mike Monroen elämää varjosti hänen vaimonsa Jude Wilderin kuolema. Uusi Hanoi Rocks otettiin kuitenkin hyvin vastaan ja bändi keikkaili mm. Japanissa, Euroopassa, Iso-Britanniassa ja Etelä-Amerikassa. Yhtye julkaisi kolme albumia, ”Twelve Shots on the Rocks” talvella 2002, Another Hostile Takeover vuonna 2005 ja Street Poetry syksyllä 2007. Bändi kertoi lopettavansa 2008, mutta teki jo sovitut keikat ja Britannian kiertueen. Hanoi Rocks soitti vielä Japanissa jäähyväiskiertueen keväällä 2009. Tammikuussa 2010 Monroe toi julkisuuteen uuden yhtyeensä Michael Monroe ja piti lehdistötilaisuuden Los Angelesissa. Yhtyeen jäsenenä oli edelleen mm. Sam Yaffa. Michael Monroe -yhtye julkaisu maaliskuussa levyn Sensory Overdrive, joka nousi Suomessa virallisen albumilistan ykköseksi. Albumin tiimoilta yhtye keikkaili ympäri maailmaa, kiersi Pohjoismaiset festivaalit ja suuntasi syksyllä 2011 Yhdysvaltoihin 15 kaupungin kiertueelle. Levyt seurasivat toisiaan ja Monroe on jatkuvasti keikkaillut aktiivisesti. Vuonna 2014 Monroe alkoi työstää kolmatta studioalbumiaan ja hän on vieraillut mm. Beats and Styles -bändin levyllä kolmella kappaleella ja Guns N’ Rosesin levyillä. Monroe on laajentanut uraansa myös toimimalla The Voice of Finlandissa tähtivalmentajana. Nykyään Monroe asuu Turussa vaimonsa Johanna Fagerholmin kanssa.