Refresh loader

Monikulttuurinen Turku

Monikulttuurinen Turku

Turku, Suomen entinen pääkaupunki ja kulttuurin keskus. Turku on edelleenkin täynnä todella kauniita vanhoja rakennuksia, joita pääsee ihastelemaan suoraan keskustan tai pienten tunnelmallisten lähiöiden kaduilla kävellessä. Turku onkin yksi Suomen suosituimmista kotimaan matkakohteista, jonne matkustaa suuri määrä turisteja muista kaupungeista kesäisin. Turusta löytyy todella paljon nähtävää joka makuun, täysin laidasta laitaan. Kulttuurinnälkäinen pääsee vierailemaan Turun jatkuvissa tapahtumissa, upeissa gallerioissa sekä taidenäyttelyissä. Turku on täynnä lukuisia erilaisia kulttuurikeskuksia, joissa järjestetään jatkuvasti erilaista toimintaa. Suurin osa toiminnasta on avointa, joten mukaan pääsee kuka vain, mihin vuodenaikaan tahansa. Taidenäyttelyt ja teatterit taas ovat auki ympäri vuoden ja vaihtuvia näyttelyitä pääsee ihastelemaan myöskin vuodenajasta riippumatta. Yksi Turun suurista kulttuurikohteista on teatteri Turku. Turku tarjoaa laajan valikoiman erilaisia teattereita niin ammattitason kuin amatööri- ja harrastelijatason esityksiin. Jokaisella teatterilla on omat tilansa, jossa he esittävät teatterin tyyliin sopivia esityksiä. Turussa myös sijaitsee yksi Suomen arvostetuimmista teatteri- ja näyttelijäkouluista.Toisaalta luonnon ystävälle Turusta taas löytyy todella laaja luonnonalue ja upea Turun saaristo. Täällä pääsee rauhoittumaan kaupungin kiireistä, hiljaisen luonnon keskelle. Missä muuallakaan mieli pääsisi rentoutumaan paremmin kuin upeissa saaristomaisemissa luonnon keskellä? Saaristoihin pääsee tutustumaan erilaisten risteilyjen avulla, jotka usein tarjoavat parhaan mahdollisen elämyksen saariston läpi. Turun saariston vesistö on kuitenkin julkista, joten jos vaikka sattuu omistamaan oman veneen tai ystävältä sellainen löytyy, niin pääsee saaristoa ihailemaan pelkällä omalla seurueella, ilman muita turisteja ympärillä.

Mitä monikulttuurisuus tarkoittaa Turulle?

Tällä hetkellä Turku on Suomen kolmanneksi suurin kaupunkialue ja kuudenneksi suurin kunta, joka on myös yksi Suomen monikulttuurisimmista kaupungeista. Vuonna 2016 Turun asukasluvusta vain 39 prosenttia oli syntyperältään turkulaisia ja noin 10 prosenttia väestöstä oli syntynyt ulkomailla. Tämä luku tekeekin Turusta yhden Suomen monikulttuurisimmista kaupungeista asukaslukuun nähden. Asukkaita Turun kaupungissa on yhteensä 191 603 ja Turun seutukunnissa 330 482. Turku on myös Suomen vanhin kaupunki, jonka arvellaan syntyneen jo 1200-luvulla. Tämä antaakin Turun kaupungille monipuolisen ja mielenkiintoisen historian, johon liittyy paljon tarinoita Turun-linnasta, saaristosta ja satamasta. Pääkaupunkina Turku toimi Suomelle vuosina 1809 – 1812 ja oli vielä 1840 – luvulle asti Suomen suurin kaupunki. Tästä syystä Turku onkin tunnettu Suomen kulttuurikeskuksena ja kulttuurin pääkaupunkina. Suomen pisimmän historian vuoksi se on ollut esitysalustana useille historiallisille tapahtumille, jotka ovat vaikuttaneet myös koko Suomen historiaan. Kaupungin historian, sijainnin ja poliittisen aseman vuoksi sillä on ollut erittäin tärkeä asema Suomen historian ja kulttuurin syntymisessä. Turku toimi myös kansainvälisyyden tuojana ja tärkeänä kaupankäyntikaupunkina satamansa ansiosta.

Tämä on myös tuonut Turkuun alusta asti monikulttuurisen asukaskannan, joka on nykypäivänä Turun suurimpia rikkauksia. Alusta asti Turku on ollut porttina länteen, jolloin Ruotsi ja ruotsin kieli ovat olleet myös Turussa erittäin suuressa vaikutusasemassa. Turku on virallisesti kaksikielinen ja noin 5,4 prosenttia asukkaista puhuu ruotsia äidinkielenään. Oikeastaan voi sanoa, että Turku ei ole koskaan ollut yhden kulttuurin kaupunki. Turussa on aina ollut suuri kirjo erilaisia kulttuureja, joka näkyy myös erittäin hyvin kaupungin katukuvasta. Turun kaupungin suurimpina tavoitteina on saada kaupunki pysymään monikulttuurisena, edistämällä tasapuolisesti kaikkien kulttuurien toimintaa kaupungin sisällä. Turussa puhutaan yli sataa eri kieltä äidinkielenä ja kaupungista löytyy kaikkien suurien uskontojen edustajia. Turku on yksi hyvä esimerkkikaupunki Suomessa, jossa kaikki kulttuurit ja uskonnot elävät sovussa keskenään yhden kaupungin sisällä. Turun kaupunki myös järjestää jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia eri kulttuurien kohtaamisiin.