Refresh loader

Monipuolinen liikkuminen onnistuu turussa

Monipuolinen liikkuminen onnistuu turussa

Vaikka Turku ei ole niin monipuolinen julkiselta liikenteeltään kuin Helsinki, josta bussien lisäksi löytyy ratikoita, lähijunia ja metro, vanhassa Suomen pääkaupungissa ollaan kuitenkin osattu järjestää monipuolinen liikkuminen. Kaupungin halki virtaava Aurajoki on tuonut Turkuun vesiliikenteen, ja Turun julistaminen kulttuurikaupungiksi vuoden 2011 ajaksi on myös jättänyt omia jälkiään kaupungin jatkokehitykseen sekä siellä liikkumiseen.

Föri? Vähän Niin Kuin Fairy Vai Ferry?

Föri on se oranssi jokaisen turkulaisen rakastama pieni kaupunkilautta, joka on kuljettanut matkustajia Aurajoen rannalta toiseen jo vuodesta 1904 lähtien. Föri ei ole mikään lempinimi vaan aluksen oikea ja virallinen nimi, joka syntyi ruotsinkielisestä färjä-sanasta tai englannin kielen ferry-sanasta, jotka kumpikin tarkoittavat lauttaa. Itse uskon enemmän ruotsin kielen versioon. Tänä päivänä Föri on Suomen vanhin toimiva kulkuneuvo, joka pysyy vieläkin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä. Siihen ei mahdu kuin 75 matkustajaa kerralla, ja he kaikki pääsevät Aurajoen ylitse noin kahden minuutin aikana. Ympäristöystävällisyys tulee esille myös täällä: Föri toimii sähkömoottoreilla ja se on kettinkivetoinen. Sähköä saadaan akuista, jotka ladataan aina yön aikana. Nämä kaikki viritykset ovat tietysti nykyaikaa, kun taas alussa Föri oli toiminut höyrykoneella ja sen jälkeen vuodesta 1953 vuoteen 2017 saakka diesel-koneilla, jotka vaihdettiin sähkömoottoreihin turkulaisen Mobimar Oy:n voimin.

Föri on liikenteellä ympäri vuoden. Kesäisin sen kyytiin pääsee myöhään illallakin aina kello yhteentoista saakka, ja talvella ajot loppuvat kello yhdeksän. Aamu alkaa Förillä jo kuuden aikoihin, jolloin valmistaudutaan kello 6.15 alkavaan liikennöintiin. Poikkeuspäiviä ovat vain joulun ja uudenvuoden päivät: jouluaattona ajot päättyvät kello 13, jouluna lautta ei liikennöi ja Tapaninpäivänä on vähän myöhäisempi aloitus. Uudenvuodenpäivänä ajo alkaa vasta kello 12, mutta sitä ennen lautalle ei ole paljon käyttöäkään: kuka heräisi juhlien jälkeen niin aikaisin? Föri kuljettaa ihmisiä maksutta, joten siihen tutustuminen onnistuu helposti ja kätevästi eikä lippuja tarvitse ostaa ennakkoon. Turkulaista meininkiä! Lisäksi Förin sijainnin voi aina tarkistaa turkulaisella murteella nimetyiltä kotisivuilta.

Liikuntaa Ja Kulttuuria Samaan Aikaan

valitse terveellinen tapa

Turkulaisia on kehotettu liikkumaan ja oppimaan kulttuuria nyt samaan aikaan – vaikka juoksulenkin aikana. Hanke nimeltään Kulttuurikuntoilun keskuspuisto on syntynyt juuri kulttuuripääkaupungin aikoihin, minkä jälkeen asiaa lähdettiin kuitenkin kehittämään ja kehitetään edelleen. Tänä päivänä Turun kaupungissa pystyy kulkemaan useita kulttuurista ja historiasta kertovia reittejä polkupyörällä, kävellen tai millä tahansa muulla valitsemallaan tavalla, kunhan ei autolla vaan ympäristöystävällisesti ja terveellisesti. Kaiken kaikkiaan reittejä on nyt olemassa yksitoista, joiden nimistä voidaan päätellä jo paljon: Patsastelu, eli patsaisiin tutustumista; Porrastelu, eli portaita käyttävä reitti ja portaisiin tutustumista tarjoava matka; ArkkitehTOUR, jonka aikana tutustutaan turkulaisiin rakennuksiin sekä niiden historiaan, ja monia muita. Kulttuurikuntoilureiteillä on jokaisella oma aiheensa, jota se noudattaa alusta loppuun. Romanttinen Turku -nimisen reitin voi suorittaa kahdestaan rakkaan kanssa, kun taas Lost in Turku on parempi tehdä yksin: miltä muuten tuntuu kadota suuren kaupungin kaduille tietämättä, minne mennä? Tätä pääsee kokemaan Turun Kulttuurikuntoiluun kuuluvilla ohjelmilla.

Turkua on kehuttava sen liikuttavuudesta, sillä se oikeasti liikuttaa. Täällä käytetään paljon polkupyöriä, huolehditaan ympäristöystävällisyydestä ja liikutaan paljon myös omin jaloin tekemättä siitä kuitenkin mitään brändiä tai huutamalla siitä koko maan kansalle, vaan kaikki tapahtuu luonnollisesti ja ikään kuin ohi mennen. Sekä turkulaisia että Turun kaupungin vaikutusvaltaisia ihmisiä voi myös kiittää ahkerasta liikkumisen edistämisestä ja ympäristöstä huolehtimisesta, ja näitä asioita näemme toivottavasti samoin määrin kohta myös muissa Suomen kaupungeissa.