Refresh loader

Musiikkia joka makuun

Musiikkia joka makuun

Turun tapahtumarikkaus tulee parhaillaan esille musiikin ystävien mielessä, sillä Turussa on mistä valita, jos on tarkoitus yhdistää matka tähän vanhaan Suomen kaupunkiin johonkin festaritapahtumaan. Kuuluisin Turussa pidettävä festivaali on tietysti RuisRock, mutta muitakin on olemassa – eikä nyt ole mikään pakko olla rockmusiikin oikea fani, vaan musiikkia soi täällä muillekin ja herkemmille korville.

Jazz On Jo Klassista Musiikkia

Jazzin historia ulottuu niinkin kauas kuin 1910-luvulle, jolloin Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa kokeiltiin erilaisten musiikkityylien yhdistämistä. Jazz-musiikin suosio on ollut huipussaan 1920-1940 -luvuilla, ja tänä päivänä kyseinen musiikkilaji on jo jäänyt enemmän oikeiden musiikkifanien kuunneltavaksi. Jazz-paikkoja ei ole Suomessa monta, mutta olemassa olevat tarjoavat aina jotain klassista, vanhanaikaista ja laadukasta – ja aina hyvällä musiikilla maustettuna. Turussa jazz-musiikin ystävät yhdistää tapahtuma nimeltään Turku Jazz, joka järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1969 eli se on Suomen toiseksi vanhin jazzfestivaali Pori Jazz -festivaalin jälkeen, joka syntyi vuonna 1966. Turku Jazz järjestetään aina maaliskuun alussa, ja tapahtumapaikka ei ole koskaan sama: festivaali on ikään kuin iso viisi päivää kestävä konserttikokonaisuus, jonka aikana erilaisia jazz-kappaleita kuullaan Turun eri paikoissa. Konserttipaikkoina toimivat Åbo Svenska Teater, Logomo, Tiirikkala ja tilanteen mukaan myös muut. Liput kannattaa ostaa etukäteen, ja mikä pitää ottaa huomioon niin se, että joka päivälle on olemassa oma lippunsa. Asia kannattaa kuitenkin aina tarkistaa festivaalin kotisivuilta.

Down By The Laituri

Down By The Laituri

Tai lyhennettynä DBTL, on monipuolinen musiikkitapahtuma, jonka ajatus syntyi vuonna 1988 kahden turkulaisen nuoren aloitteesta. Festivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1990 ja sen jälkeen melkein joka vuosi; välillä on ollut pidempiäkin taukoja eli esimerkiksi vuosina 2008 ja 2008 tapahtumaa ei järjestetty. Down By The Laiturin järjestäjätkin vaihtuivat silloin tällöin ja sen mukaan myös paikka. Vuoden 2019 DBTL tapahtuu 25.-27. heinäkuuta Tuomiokirkkotorilla ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa Brahenpuistossa. Down By The Laituri on sikäli mielenkiintoinen tapahtuma, että kolmen päivän aikana Turussa nähdään kokonainen joukko erilaisia esiintyjiä ja kuullaan hyvin monipuolista musiikkia tutuista ja helpoista pop-musiikin sävelistä raskaammin soitettuihin iskelmäbiiseihin. Turun kaupunkikuva muuttuu festivaalin aikana enemmän musikaalisemmaksi kuin se yleensä on, ja kaduilla sekä klubeilla menoa riittää: mikä muu musiikkitapahtuma voisi yhdistää niin paljon erilaista porukkaa ja saada kaikki turkulaiset samaan paikkaan? Se monipuolisin, tietysti, ja Down By The Laituri osaa homman. Lippuja saa erilaisia eli se voi olla päivälippu, kolmen päivän lippu tai vaikka kahdenkin päivän lippu, minkä lisäksi on olemassa myös kalliimpia VIP-vaihtoehtoja enemmän mukavuutta kaipaaville.

Musiikkia Muuhun Taiteeseen Yhdistettynä

Elokuvaus on oikea taidelaji, joka kulkee aina käsi kädessä musiikin kanssa. Jos olemassa olevasta elokuvasta poistetaan kaikki musiikki, tulee hyvin tyhjä olo. Turussa voidaan musiikkifestivaalien lisäksi nauttia myös mahdollisuudesta tutustua elokuvamaailmaan paremmin käymällä Suomalaisen elokuvan festivaalilla, joka järjestetään keväisin jo vuodesta 1992 alkaen. Joka vuosi festivaalilla on olemassa tietty teema ja sen lisäksi aina erikoisohjelmaa, joka on suunnattu elokuvauksen ammattilaisille ja niille, ketä kulissien takana elämä kiinnostaa enemmän kuin näytöltä näkyvä loppukuva. Festivaalin aikana opitaan, nähdään ja oivalletaan, minkä jälkeen joka leffailta tulee tuntumaan erilaiselta kuin aikaisemmin: mitä enemmän tietää, sitä enemmän analysoi, ja elokuvissa tämä korostuu hyvin.

Turussa tapahtuu koko ajan myös jotain pientä, ja kaduilla voi nähdä katusoittajia, mutta tällainen maisema ei ole mikään harvinaisuus Helsingissäkään. Turun musikaalisuudesta voisi kuitenkin sanoa, että se on monia suomalaisia kaupunkeja parempi ja täällä suhtaudutaan musiikkiin vakavammin kuin esimerkiksi tekniikkaan erikoistuneissa yliopistokaupungeissa. Kulttuurikaupungissa näin pitääkin olla.