Refresh loader

Oikeaa joulutunnelmaa akemaan

Oikeaa joulutunnelmaa akemaan

Varmaan jokaisen suomalaisen vuosi huipentuu jouluun – tai haluaisin ainakin uskoa siihen, sillä meikäläisen vuosi huipentuu kyllä juuri näihin juhlavalmisteluihin, lahjojen pakkaamiseen, glögi-iltoihin ja kodin muuttamiseen joulukuntoon. Minun mielestäni on ikävää, että joulu, niin kuin ystävänpäiväkin ja moni muu juhla on ehditty muuttaa oikeaksi kilpajuoksuksi alennusmyyntipaikkoja kiertäen – ja juhlasta jää kotoisa tunnelma pikku hiljaa pois.

Helsingissä se tuntuu aivan karmealta: taivaalta sataa räntää, porukka juoksee harmaat takit päällä ja joka paikasta paistaa mainoksia, mistä nyt niitä parempia joululahjoja ja jouluaiheista kotitavaraa löytyisi halvemmalla. Ymmärrän, että nykymaailma elää liike-elämää ja vanhat hyvät arvot jäävät varjoon, mutta jouluhan on niin ihanaa aikaa… Mistä sitä oikeaa joulua lähdetään hakemaan, kun oma kaupunki ei siihen tunnu sopivalta paikalta?

Aito Ja Perinteinen

Muistan, kun näin ensimmäistä kertaa elämässäni Tallinnan vanhan aukion jouluna. Mikä näkymä! Ihan oikea joulukortin kaltainen tunnelma! Samaa olin kokenut Prahassa, mutta se oli Tallinnaakin enemmän täynnä turisteja ja siellä se joulutunnelma tuntui enemmän kaupungin mainokselta kuin miltään muulta. Ahvenanmaalla Maarianhaminassa on hyvin lämmin ja kotoisa joulumeininki, mutta kaikissa näissä kaupungeissa on yksi vika, jos halutaan aitoa suomalaista joulutunnelmaa: siellä puhutaan eri kieltä. Lopuksi päädyin Turkuun ja yllätyin: täällähän se joulutunnelma on, vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä!

Turussa on tilaa. Helsinkiin verrattuna, Turku tuntuu paljon vapaammalta ja täällä on oikeasti tilaa järjestää kaikenlaista joulumenoa, mitä turkulaiset mielellään tekevätkin. Vanhan Suurtorin joulumarkkinat on ensimmäinen tapahtuma, joka tulee nyt meikäläisen mieleen, jos joku ulkomaalainen kysyisi oikeaa suuntaa jouluksi. Ei Helsinki, ei edes Joulupukkikylä, joka sekin on nyt turistipaikaksi myyty, vaan vanha hyvä Turku rennolla joulumenollaan. Vanhalla Suurtorilla nautitaan joulutunnelmasta hyvissä ajoin, jotta kaikki ehtivät tuntea tarpeeksi joulun taikaa ja kaikille löytyy jotain – jos ei tänään, niin huomenna tai vaikka markkinoiden viimeisenä päivänä. Markkinat ovat avoinna vain viikonloppuisin eli lauantait ja sunnuntait ja silloinkin vain yhdestätoista viiteen, ja ensimmäinen markkinaviikonloppu sijoittuu aina marraskuun viimeiselle viikonlopulle. Neljän viikonlopun aikana torilla ehtii tehdä hyvin kaikkea, ja viimeinen markkinoiden päivä on yleensä reilu viikko ennen joulua. Näin myös markkinoilla työskentelevä porukka ehtii valmistautua omaan jouluun hyvin.

Mitä Turussa Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilla tehdään? Myydään ja ostetaan, niin kuin kaikilla muillakin markkinoilla on tapana. Myydään käsitöitä, jouluherkkuja, joululahjoja, juomia, mutta sen lisäksi myös pientä joulupurtavaa. Se, mitä lähden itse hakemaan Turun joulumarkkinoilta, on kuitenkin tunnelma: täällä on ohjelmaa sekä lapsille että teineille, nuorille ja aikuisille, ja koko ympärillä oleva porukka tuntuu olevan yhtä samaa perhettä. Myyntipisteiden ja upean kotimaistavaravalikoiman lisäksi täällä toimii Pukin paja, missä voi tavata Joulupukin perheineen, ja torilla tapahtuu koko ajan jotain ohjelmaa: musiikkia, teatteria ja jopa sirkusta. Joulukoristeiden vaihtopiste on myös hieno keksintö: välillä tuntuu siltä, että vanhat joulukoristeet pitäisi uusia, mutta minne ne vanhat sitten laitetaan? Roskikseenko? Ei hätää. Joulukoristeiden vaihtopisteen kautta joka koti voi saada uuden jouluilmeen joka vuosi, sillä turkulaiset vaihtelevat näitä koristeita keskenään.

Tämä postaus meni ehkä aivan jumiin Turkua kehuessani, mutta sitä se vaan on: Turussa joulutunnelma on aidoimmillaan. Itä-Suomen Lappeenranta tai Uudenmaan Helsinki jäävät reippaasti taakse joulutunnelmillaan sen jälkeen, kun kerran on käyty Turussa joulun aikaan. Suositeltavaa sekä suomalaisille että ulkomaalaisille – ja muistetaan, että oikea Suomi on paljon muuta kuin pelkkää Helsinkiä.