Refresh loader

Olutta ja hyvää, kiitos!

Olutta ja hyvää, kiitos!

Niin kuin ruokakokemuksissakin, myös alkoholissa odotamme yleensä kaikkea kivaa vain ulkomaille suunnatessamme. Kuinka monella ihmisellä Saksan rajanylityspaikkojen jonot pienenisivät, jos siellä ei valmistettaisi sitä olutta, mitä sieltä nykyään saa? Yllätys yllätys, Suomessakin on olemassa tällaisia olutta valmistavia ikään kuin omia pikkuvaltioita, ja yksi niistä on Turku. Jokainen oluesta pitävä tulee löytämään täältä jos ei tulevaa lempiolutta, niin uusia ja herkullisia kokemuksia ainakin.

Pieniä Turkulaisia Panimoita

Mistä ne parhaat oluet yleensä löytyvät? Kun ollaan kyllästytty Lapin Kultaan eikä Karjalainenkaan enää maistu, halutaan jotain uutta. Alkon hyllyistä löytyy välillä erikoisoluita, tosin niiden laatu on aina hyvin vaihtelevaa ja kunnon maistiaiset maksavat paljon – ja muistuttavat edellisen illan viettotavasta vielä seuraavanakin päivänä. Varmempi vaihtoehto on lähteä kiertämään niitä panimoita, joissa olutta tehdään rakkaudella ja lämmöllä, ja yksi niistä on turkulainen Kakola. Sen pulloetiketit eivät ole mitään huutavaa tavaraa eikä Kakolan panimossa mainosteta nimenomaan turkulaista olutta, mutta oluen maku kertoo tästä pienestä turkulaisesta panimosta kaiken. Meikäläisen suosikiksi on ehtinyt lyhyen Turku-visiitin aikana muodostua Riviera, jota on jokaisen Indian Pale Ale -oluista tykkäävän pakko maistaa ja jonka lisäksi panimolta löytyy aina erilaisia kokeilulajeja, jotka ovat panimotiimin luovan ajattelun tulosta. Kakolan panimolla pystyy myös vierailemaan: Anneksenpolulta löydetään pieni sisäänkäynti panimon Graniittilinnankadulla sijaitsevaan rakennukseen. Samassa yhteydessä toimii tietysti myös olutkauppa, josta voi ostaa juotavaa mukaan matkaan maistiaisten jälkeen. Opastettu ryhmäkierroskin onnistuu, kunhan varaa sen etukäteen ja sopii asiasta panimon ystävällisen henkilökunnan kanssa. Ja niin: panimo toimii entisessä Kakolan vankilan keittiössä.

Muita turkulaisia panimoita ovat Kaskenmäen panimo, joka on Suomen ensimmäinen yksityinen ravintolapanimo ja joka aloitti toimintansa niinkin kauan sitten kuin vuonna 1993, ja Panimoravintola Koulu. Kaskenmäen panimon tuotteita päästään maistamaan ravintolassa nimeltään Uusi Apteekki, joka toimii vanhassa apteekkirakennuksessa ja siis vanhan apteekin tiloissa. Panimoravintola Koulu toimii nimensä mukaan entisessä koulussa, ja sen nimestä käy ilmi myös se, että Koulun olutta voi maistaa samassa paikassa – siellä, missä sitä valmistetaankin.

Turku Craft Beer Festival

Turku Craft Beer Festival

No niin, miten voi maistaa kaikkea samana päivänä? Turulla on siihen vastaus! Paikallista ja kauempaakin tullutta craft-alkoholia voi maistella Turussa järjestettävillä festareilla. Turku Craft Beer Festival järjestetään aina maaliskuun alussa ja se kestää kaksi päivää, joten aikaa riittää. Ei huolta kylmistä alkukevään keleistä: tapahtuman paikkana on Turun Vapaapalokunnan talo, joka muuttuu kahdeksi päiväksi oikeiden olutasiantuntijoiden ja muutenkin oluen ystävien paratiisiksi.

Turku Craft Beer Festival ei ole perinteinen näyttelytapahtuma vaan oikea olutjuhla. Oluen lisäksi täältä löytyy paikallista ruokaa, jota turkulaiset yrittäjät tarjoilevat tapahtuman vierailijoille, ja useita pienempiä ja isompia tapahtumia. Maistiaisten lisäksi Turku Craft Beer Festival pitää sisällään myös kotiolutkilpailun, johon osallistuu noin viisikymmentä kotimaista oluen valmistajaa ja jonka tuloksia odotetaan aina innolla. Festivaalin järjestäjät ovat myös huolehtineet maksuliikenteen kätevyydestä, joka muodostuu usein ongelmaksi, kun asiakkaalla ei ole käteistä vaan pelkkä maksukortti ja harvemmin toisinpäin. Täällä porukat ovat kehittäneet oman tapahtuman maksukortin, johon voi ladata saldoa etukäteen eikä huolehtia liikaa siitä, että se jää unohtumaan jonnekin pöydän alle, jos sieltä se sopiva nukahtamispaikka yllättäen löytyi. Tässä tulikin jo pieni vihje: nautitaan alkoholia vastuulla Turussakin, ja jaksetaan tutustua sen tarjoamiin palveluihin ja maisemiin seuraavanakin päivänä!