Refresh loader

Opiskeluelämän riemua

Opiskeluelämän riemua

Jotenkin opiskelupaikan valinnassa Turku ei ollut edes ajatuksissani – varmaan niin kuin monen muunkin opiskelupaikkaa ajattelevan abin mieleen Turku ei tullut heti ensimmäisenä vaihtoehtona. Pääasiallisia hakupaikkoja ovat olleet Helsinki, Tampere ja Vaasa, tosin kaikki riippuu ammatista. Turusta löytyy kokonaiset kuusi korkeakoulua ja siellä asuu koko ajan noin neljäkymmentä tuhatta opiskelijaa, joten opiskelupaikan valinnan varaa löytyy hyvin ja uusia kavereita saa opiskelupiireistä helposti ja nopeasti.

Paikkoja Akateemiselle Kansalle

Turun yliopisto on perustettu vuonna 1920 ja se on Suomen toiseksi suurin yliopisto Helsingin yliopiston jälkeen. Turussa sijaitsevan kampuksen lisäksi yliopistolla on kampuksia myös Porissa ja Raumalla, mutta akateemisen keskuksen ydin on silti Turussa. Turun yliopisto on Helsingin yliopiston tapaan hyvin teoreettinen siinä mielessä, että käytännön ammatteja lähdetään kuitenkin opiskelemaan ammattikorkeakouluihin tai vaikka Teknilliseen Korkeakouluun eli Aalto-yliopistoon, mutta jos tutkimus- ja kehitystoiminta kiinnostaa, Turun yliopisto on mahtava paikka opiskella vaikka biologiaa tai matematiikkaa. Juuri Turun yliopistosta valmistuu tulevaisuuden oikeita vaikuttajia, joiden tieteellinen toiminta muuttaa maailmaamme parempaan suuntaan.

Käytännönläheisempiä ammatteja voi opiskella Turun Ammattikorkeakoulussa, joka on iältään aika tuore: se perustettiin vasta vuonna 1992 ja silloinkin vain väliaikaisena teknillisenä ammattikorkeakouluna. Asiat ovat kuitenkin menneet sen verran hyvin, että tänä päivänä Turun AMK on noin kymmenen tuhannen tiedeihmisen kohtaamispaikka, joista henkilökuntaa on vähän vajaa tuhat ja loput ovat opiskelijoita. Niin kuin jokaisen itseään arvostavan ammattikorkeakoulun tapoihin kuuluu, Turun Ammattikorkeakoululla on samat neljä koulutusalaa: kulttuuriala, tekniikan ja liikenteen ala, yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala sekä sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala. Sekä Turun yliopistoon että Turun Ammattikorkeakouluun haetaan yhteishaun kautta. Koulutusta saa sekä suomen että rajoitetusti myös englannin kielellä.

Turussa voi opiskella myös ammattikoulussa tai ammattiopistossa, ja ammattivalikoima on täällä suuri. Turun oppisopimustoimiston kautta järjestyy jatkoura vaikka kirvesmiehenä, minkä jälkeen samassa kaupungissa voi jatkaa myös rakennusalan insinööriksi tai rakennusmestariksi. Turku onkin aliarvostettu ainakin pääkaupungin ja Itä-Suomen kouluissa ja lukioissa, ja omasta mielestäni tästä kaupungista kannattaa jakaa enemmän tietoa muihinkin kaupunkeihin. Miten vielä voi päästä asumaan näin hienossa kaupungissa muutaman vuoden ja mahdollisesti muuttaa sinne lopullisesti?

Opiskelun Arkea

Opiskelun Arkea

Sen jälkeen, kun opiskelupaikka on saatu – tai valittu useammasta mahdollisesta – alkaa muuttorutiini. Turussa ei ole olemassa LOASin, HOASin ja TOASin kaltaista opiskelija-asuntosäätiötä, mutta asumispaikka järjestyy kuitenkin helposti tai ainakin sujuvasti. Kärsivällisyyttä pitää toki olla: Turun Ylioppilaskyläsäätiöllä on ainakin seitsemän tuhatta asuntopaikkaa opiskelijoille, joita ei kuitenkaan riitä kaikille. Saatavilla on kuitenkin aika hyvä valikoima: noin puolet asunnoista ovat yksiöitä ja loput ovat tarkoitettu kaverin tai perheen kanssa asuntoa vuokraaville. Tämä vaihtoehto sopii tosin parhaiten Turun yliopiston opiskelijoille, sillä suurin TYS:n kohde on Turun ylioppilaskylä. Muita asuntoja tai vuokrahuoneita on tarjolla yksityisillä markkinoilla, joiden hintataso on vähän kovempaa, mutta asuntokin löytyy varmemmin.

Vaikka oma asunto löytyisikin kauempaa opiskelupaikasta, Turkuun on hyvä ottaa mukaan oma polkupyörä: julkisilla pääsee toki talvella hyvin, mutta kevään, kesän ja syksyn lämpiminä päivänä polkupyörällä kulkee varmemmin ja välillä jopa nopeammin. Opiskelijameininki on täällä vilkasta: haalarit jalkaan ja kaikki onnistuu! Turkulaiset ovatkin jo tottuneita siihen, että välillä opiskelijoilla saattaa olla kovempi meno päällä, ja se vaan hyväksytään – kunhan Turussa opiskeleva haalari-ihminen osaa pysyä kohtuun ja kohteliaisuuden raameissa. Sivullisena turkulaisen opiskelijaelämän seuraaminen vaikka Vappuna on myös hyvää ajanvietettä: ikään kuin palattaisiin takaisin omaan opiskeluaikaan ja muisteltaisiin kaikki omat tuhmat jutut, joita kouluttautumisen yhteydessä on päästy tekemään.