Refresh loader

Parainen ja Kemiönsaari houkuttelevat matkailijoita

Parainen ja Kemiönsaari houkuttelevat matkailijoita

Varsinais-Suomen maakunnassa sijaitseva Turunmaan alue on yksi Suomen kauneimmista osista. Siihen kuuluvat kaksikieliset saaristokunnat Kemiönsaari ja Parainen. Meren läheisyys ja upea saarista tekevät alueesta aivan omannäköisensä. Nähtävyyksiä riittää ja kiinnostavia vierailukohteita löytyy varmasti joka makuun. Paras vierailuaika on tietenkin kesällä, jolloin alue täyttyy kesämökkiläisistä ja vieraista ja kaikki palvelut ovat saatavilla. Kesällä alueella on myös aktiivista kulttuuritarjontaa, ravintoloita ja kauppoja.

Paraisten kaupunki on Suomen suurin saaristokunta. Kaikista Suomen kunnista siellä on myös eniten mökkiläisiä. Asukkaita kaupungin alueella on noin 15 500. Saaristomeren kansallispuistoista suurin osa on juuri Paraisten alueella ja luonto onkin monipuolinen yhdistelmä rehevää sisäsaaristoa, kallioita, metsikköjä, peltoja ja karuja luotoja sekä avoimia vesialueita. Paraisten alueella on useita vierasvenesatamia, joten paikalle on helppo tulla omalla veneellä. Veneen lisäksi alueeseen voi tutustua myös autoillen, sillä Saariston rengastie kulkee alueen läpi. Matkalla kannattaa tutustua esimerkiksi Paraisten historialliseen keskustaan, jonka Vanha malmi on kaunis ja upeasti säilynyt puutaloalue. Kahvilla tai ostoksilla voi piipahtaa Sattmarkin kahvituvassa, joka sijaitsee 1700-luvulta peräisin olevassa laivamiehen torpassa. Alueella on runsaasti vaellusreittejä ja ulkoilumahdollisuuksia. Sattmarkin lähellä Saariston rengastien varrella myös sijaitsee Lenholmin luonnonsuojelualue, joka koostuu niin perinnemaisemista, lehdoista, kangasmetsistä kuin kallioistakin.

Matkaa voi jatkaa Nauvoon, josta löytyvät mm. keskiaikainen Pyhän Olavin kivikirkko ja kaunis Seilin saari. Nykyään saaressa on Saaristomeren tutkimuslaitos, mutta aikoinaan saaressa hoidettiin spitaalipotilaita ja mielisairaita. Nauvon satamassa on lukuisia kahviloita ja pieniä putiikkeja. Korppoosta löytyvät puolestaan Suomen vanhin majakkasaari Utö, 1300-luvun lopulla rakennettu Korppoon harmaakivikirkko, Carlo Bassin 1800-luvulla suunnittelema Korppoon kartano Korpo Gård. Kesällä alueella riittää myös tapahtumia, sillä ohjelmassa ovat mm. Paraisten urkupäivät, Nagu Rock, Nauvon kamarimusiikkipäivät, Korpo Sea jazz, leikkimielinen Saaristomarssi sekä koko saariston alueella vietettävä Muinaistulien yö.

matkustaa lautalla
matkustaa lautalla

Kemiönsaaren kunta koostuu noin 2500 saaresta, joista noin 30 saaressa asuu ihmisiä vuoden ympäri. Itse Kemiönsaari on Suomen suurin saari. Asukkaita kunnassa on alle 7 200. Kemiönsaarelle voi matkustaa joko kahden sillan tai lossin kautta. Alueen luonto on osin rehevää sisäsaaristoa, metsiä ja niittyjä ja osin karuja kallioluotoja. Saaren molemmin puolin löytyy runsaasti pieniä saaria ja suojaisia salmia. Kemiönsaaren kunnan etelä- ja lounaisosissa on Saaristomeren kansallispuisto. Kemiönsaaren luontoon pääsee helposti tutustumaan alueella kulkevien luontopolkujen avulla ja lisäksi tarjolla on runsaasti pyöräilyyn sopivia reittejä. Alueella on hyvät mahdollisuudet meloa ja kalastaa. Veneilijät voivat hyödyntää sekä alueen vierasvenesatamia että luonnonsatamia.

Useissa alueen saariryhmissä on ollut asutusta keskiajalta lähtien ja toimintaa alueella on oli viikinkien aikana, sillä Hiittisten ja Rosalan saaria erottavan salmen rannoilla oli 800–1000-luvuilla satama ja kauppapaikka. Historiallisista paikoista kyläilijän kannattaa vierailla ainakin Taalintehtaan ja Björkbodan ruukkimiljöissä sekä Bengtskärin majakkasaarella. Mikäli viikinkihistoriasta kaipaa lisätietoa ja asiaan haluaa tutustua paikan päällä, kannattaa vierailla Rosalan Viikinkikeskuksessa. Sagalundin kotiseutumuseo puolestaan esittelee Suomen ruotsinkielisen rannikkoseudun talonpoikaista rakennusperinnettä ja asumiskulttuuria. Kiinnostava kohde on yksi maan vanhimmista kotiseutumuseoista ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Toinen mielenkiintoinen kohde on Söderlångvikin kartanotila, joka toimi aikoinaan liikemies ja taidemesenaatti Amos Andersonin (1878-1961) kesäresidenssinä ja on nykyään elävä kokonaisuus taide- ja henkilöhistoriallisine museoineen sekä ravintoloineen. Tilalla on myös Suomen mittakaavassa vaikuttavat omenaviljelykset.  Alueen suosittuja kesätapahtumia ovat Kemiönsaaren musiikkijuhlat ja Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä järjestettävä Baltic Jazz –festivaali, joilla molemmilla on pitkät perinteet kesän kohokohtina.

2 thoughts on “Parainen ja Kemiönsaari houkuttelevat matkailijoita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.