Refresh loader

Rakennusliike A. Puolimatka oli oman aikansa menestystarina

Rakennusliike A. Puolimatka oli oman aikansa menestystarina

Vuorineuvos Armas Puolimatka oli turkulainen toimitusjohtaja, rakennusmestari ja Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy:n perustaja. Rakennustoimisto perustettiin vuonna 1947 ja se oli 1960-1980-luvuilla yksi Suomen merkittävimmistä rakennusalan yrityksistä. Puolimatka keskittyi yrityksessään kehittämään rakentamisen rationalisointia ja työmaatekniikkaa, toimien näin yhtenä teollisen rakentamisen pioneereista. Vuonna 1948 Puolimatka vaihto yrityksensa 1948, suoritettuaan ensimmäisen suuren urakkansa joka oli Uudenkaupungin telakalle rakennettu levyhalli.

Armas Puolimatka syntyi Turussa vuonna 1918. Hän kasvoi yksinhuoltajan lapsena ja hänen äitinsä Edith Puolimatka oli lähtenyt Humppilasta piiaksi Turkuun. Turussa oli kansalaissodan jälkimainingeissa edelleen kova pula elintarvikkeista ja Edith lähetti Armaksen veljensä Kallen perheeseen huollettavaksi. Koulunsa Armas Puolimatka kävi Myllynkulman kansakoulussa. Humppilassa kerrotaan edelleen tarinoita siitä, kuinka opettaja nimitteli yksinhuoltajan lasta ja kuinka Armas Puolimatka muistutti kohteliaasti asiasta saatuaan vuorineuvoksen tittelin. Kavereita Armas Puolimatkalla riitti koulussa ja useat silloiset koulukaverit tulivatkin hänelle rakennusliikkeeseen myöhemmin töihin ja nousivat hänen luottomiehikseen. Saatuaan kansakoulun päätökseen Armas Puolimatka toimi renkinä kylän taloissa. Hän pääsi opiskelemaan Teollisuuskouluun Turkuun ja muutti koulua varten äitinsä luo. Rakennusmestariksi Puolimatka valmistui vuonna 1939. Nuoruudessaan Armas Puolimatka työskenteli metsurina ja kirvesmiehenä, ja sotien päätyttyä hän siirtyi työnjohtajaksi rakennustyömaille.

Puolimatka keräsi ensimmäiset kokemuksensa aluerakentamisesta kun hän otti osaa Turun Patterinhaan kaupunginosan rakentamiseen 1950-luvun alkupuolella. Puolimatka sai ensimmäisen urakkansa vuonna 1946 Uudenkaupungin Telakan laiturien rakennustyömaalla tekemällä tarjouksen, joka ohitti hänen silloisen työnantajansa tarjouksen. Telakan johto oli huomannut nuoren rakennusmestarin ennätyksellisen nopean työtahdin ja kiinnostui hänen kyvyistään. Rakennustoimisto A. Puolimatka perustettiin tätä urakkaa varten. Hyvin tehty urakka poiki lisää tarjouksia. Uudenkaupungin Sanomat kertoi, että Puolimatka rakentaa amerikkalaisella vauhdilla. Rakennustoimistoa varten Puolimatka hankki vaurioituneen sähkömoottorin, joka kunnostettiin ja jonka avulla alettiin pyörittää ennen käsivoimin toiminutta betonimyllyä. Rakennusliikkeelle ostettiin myös oma kuorma-auto. Apuna Puolimatkalla oli turkulainen rakennusmestari Armas Hörkkö, joka teki koko työuransa Puolimatkan palveluksessa. Näin sai rakennusliike alkunsa lähes tyhjästä.

Vuonna 1956 Puolimatka perusti toimiston Helsinkiin. Helsingissä hän tutustui läheisesti silloiseen Helsingin Työväen Säästöpankin toimitusjohtajaan Mauno Koivistoon, josta tuli myöhemmin pääministeri ja tasavallan presidentti. Vähitellen Puolimatkan rakennusyrityksen toiminta laajeni kattamaan Etelä- ja Keski-Suomen. 1960-luvun loppuun mennessä Puolimatkan rakennusyritys oli noussut Suomen kolmen suurimman rakennusalan yrityksen joukkoon.

Teollisen rakennustoiminnan Puolimatka aloitti vuonna 1963 ja oli alansa ensimmäinen Suomessa. Vuonna 1964 yritys aloitti oman suunnittelutoiminnan. Rakennusliike A. Puolimatka siirtyi Puolimatkan perheeltä Hankkijan omistukseen yrityskaupan seurauksena vuonna 1984, Hankkijan johdon menetettyä uskonsa maataloustuotteiden kysyntään tulevaisuudessa. Kyseessä oli yksi Suomen taloushistorian suurimmista kaupoista, joissa myyjänä on toiminut yksityishenkilöitä. Kauppahinta pidettiin tiukasti salaisuutena ja se kirjoitettiin kauppakirjaan käsin vasta kaupantekotilaisuudessa. Vasta vuonna 1997 paljastui, että tarkka kauppahinta oli 715, 002 miljoonaa markkaa. Kaupan myötä Armas Puolimatka jäi eläkkeelle.

Armas Puolimatkan johtamistyylin kerrotaan olleen vanhanaikainen ja patruunamainen. Hän vaati, että kaikki päätökset tulevat hänen kauttaan ja piti päätösvallan tiukasti itsellään. Toiminnan kasvaessa tämä ei ollut enää mahdollista, mutta Puolimatka asetti kaikkiin yksiköihin valitsemansa luottomiehen valvomaan yksiköiden toimintaa ja päätöksentekoa.  Työntekijöiden keskuudessa Puolimatkaa pidettiin kovaotteisena ja häikäilemättömänä, ja häntä myös pelättiin. Armas Puolimatka toisteli usein, että vain suurien riskien kautta saavutetaan suuret voitot. Hänen tiedetään vihanneen paperitöitä, mutta huolehtineen työntekijöistään. Armas Puolimatka on edelleen tunnettu erittäin menestyneenä liikemiehenä, sillä 37 vuoden aikana hän loi tyhjästä Suomen suurimman perheyrityksen ja yhden Suomen suurimmista rakennusliikkeistä.