Refresh loader

Ruisrockilla on komea historia

Ruisrockilla on komea historia

Ruisrock on Suomen historian vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestivaali. Festivaalin ensimmäiset 30 vuotta järjestäjinä toimivat Turun Soitannollinen Seura, Turun kaupungin musiikkilautakunta ja Turun musiikkijuhlasäätiö. Nykyään tapahtuman järjestäjänä toimii Vantaan Festivaalit Oy. Ensimmäinen Ruisrock järjestettiin elokuussa 1970 ja paikalle saapui noin 38 000 juhlijaa. Festivaali kesti kolme päivää. Jo seuraavana kesänä Ruisrock oli kasvanut yhdeksi Euroopan suurimmista musiikkitapahtumista. Ruisrockin järjestäjät olivat tosissaan festivaalin suhteen heti alusta asti ja lähestyivät kirjeitse kaikkia mahdollisia bändejä. Legenda kertoo, että kirje lähti myös Rolling Stonesille, mutta vastauksena oli että Mick Jagger lomailee juuri nyt.

Alkuvuosinaan Ruisrock keskittyi ajan mukaisesti rauhan ja rakkauden julistamiseen. Festivaalilla oli leppoisa tunnelma ja hyvä yhteishenki. Tieto festivaalista levisi laajalle puskaradion kautta ja paikalle Ruissaloon saapuivat sekä vaihtoehtokulttuurin edustajat että juhlimista kaipaavat nuoret. Vuonna 1971 Ruisrockissa kävi kolmen päivän aikana 100 000 vierasta. Festivaalin järjestäjät eivät osanneet odottaa ensimmäisen vuoden leppoisan tunnelman jälkeen tällaista yleisöryntäystä ja suuri väkimäärä näkyi mm. ensiaputeltassa jonoina. Festivaalin alkuperäiset järjestäjät eivät osanneet edes unelmoida siitä, että festivaali jatkuisi edelleen 2000-luvulla.

Uusi festivaali aiheutti hämmennystä 1970-luvulla ja siitä uutisoitiin sekä ihastuneesti että kauhulla. Helsingin Sanomat kertoi vuonna 1970, että poliisi otti festivaalilta huostaansa huumausaineiden myynnistä saatuja rahoja, myyntitapahtumissa käytettyjä kirjevaakoja, hasiksen paloitteluun tarkoitettuja veitsiä, lukuisia hasis-piippuja sekä yhden vesipiipun. Lehdistö on aina ollut kiinnostunut Ruisrockista ja laajasti on raportoitu mm. kävijöiden vaatemuodista. Samaisessa lehtijutussa vuonna 1970 mainittiin, että kävijöillä nähtiin ”maksia, midiä ja miniä, niin lahkeiden, helman kuin tukankin pituudessa”. Festivaalin keski-ikä nousi nopeasti jo ensimmäisinä vuosina ja vuonna 1975 uutisoitiin, että festivaalivierailla oli mukanaan jo omat lapsensa. Vuonna 1978 Helsingin Sanomat kirjoitti, että irlantilaisen Boomtown Rats -yhtyeen soittaessa punkkia fanit puivat rytmikkäästi nyrkkiä ja ”kovikset kulkivat tapansa mukaan tunteettoman näköisinä, pehmikset istuivat nurmikolla hissukseen”.  Media on seurannut Ruisrockin aiheuttamia järjestyshäiriöitä innokkaasti joka vuosi ja ongelmia oli erityisesti alkuvuosina, kun valtavaan kävijämäärän kasvuun ei osattu varautua. Poliisin mukaan järjestyshäiriöt ovat olleet kävijämäärään verrattuna kuitenkin minimaalisia. Suuri mellakka syntyi vuonna 1980 kun pääesiintyjäksi kiinnitetty Eppu Normaali perui esiintymisensä kuultuaan, että festivaalilla oli toinenkin pääesiintyjä.

Nirvana
Nirvana

Ruisrock on yli nelikymmenvuotisen historiansa aikana tuonut lavalle mestareita punkin, stadionrockin, grungen ja trashin alalta. Festivaalilla on nähty suuria maailmantähtiä kuten Uriah Heep, Nazareth, Thin Lizzy, The Clash, U2, Bob Dylan, Neil Young, Nirvana, Faith No More, Aerosmith, Metallica, ZZ Top, Red Hot Chili Peppers ja Iron Maiden. Usein suosikkiesiintyjäksi on noussut yllätysnimi, kuten ensimmäisenä vuonna valloittanut Konsta Jylhä. Jylhä keräsi katsojiksi kymmentuhatpäisen yleisöjoukon ja sai valtavat suosionosoitukset aloittaessaan Peltoniemen Hintriikan surumarssin.

Ruisrock joutui talousvaikeuksiin 1990-luvulla ja tapahtuman jatkosta ei ollut varmuutta. Vuonna 2001 festivaalin järjestäjäksi vaihtui Vantaan Festivaalit Oy ja sai talouden takaisin tasapainoon karsimalla ulkomaisia huippuartisteja. Tällä hetkellä Ruisrock on jälleen suositumpi kuin koskaan ja siellä vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia kävijöitä. Huippuvuosia Ruisrockin kävijämäärässä mitattuna on ollut myös 2000-luvulla. Vuonna 2009 festivaali keräsi kolmen päivän aikana 92 000 kävijää ja esiintyjinä olivat mm. Disturbed, Slipknot ja Faith No More, comeback-kiertueella oleva Tehosekoitin ja viimeisen keikkansa tehnyt The Crash. 2000-luvun yleisöennätys tehtiin vuonna 2014 jolloin Ruisrockissa oli kolmen päivän aikana 93 000 maksanutta kävijää. Pääesiintyjinä toimivat tuolloin mm. yhdysvaltalainen punk rock -yhtye The Offspring ja ranskalainen DJ David Guetta.