Refresh loader

Saariston Rengastie on mainio kohde kesäiselle seikkailulle

Saariston Rengastie on mainio kohde kesäiselle seikkailulle

Turun saaristoa kiertävä 250 kilometrin mittainen Saariston Rengastie tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa matkailijalle. Maisemat ovat todella upeat ja palveluitakin matkan varrella riittää. Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille reitti tarjoaa mahdollisuuden kokea omakohtaisesti, miltä näyttää esimerkiksi vanha kalastajakylä. Lisäksi saariston kirkoilla ja museoilla on rikas historia. Periaatteessa matkan tekee helposti päivässäkin, mutta erityisesti kesäaikaan reitillä riittää nähtävää, joten matkaan kannattaa varata ainakin pari päivää. Matka kannattaa suunnitella etukäteen, jotta pääset näkemään juuri ne paikat kun haluat. Osa majoituksista varataan myös loppuun kesäkaudella, joten tässäkin kannattaa toimia nopeasti.

Saariston Rengastien pääreitti koostuu tieosuuksien lisäksi neljästä eri pituisesta maantielautoilla tehtävästä merimatkasta, kolmesta lyhyemmästä salmen ylityksestä losseilla ja yhdestä vajaan tunnin mittaisesta yhteysalusmatkasta. Muut ylitykset ovat maksuttomia, mutta Houtskarin ja Iniön välisestä yhteysalusmatkasta peritään pieni maksu. Reitillä näkee lisäksi 12 siltaa ja useita hienoja saaristopitäjiä. Useimmiten matka aloitetaan Turusta, josta eteläiseen kiertosuuntaan lähtee tie numero 180 kulkien Kaarinan kautta kohti Paraisten saaristokaupunkia. Matkan varrella voi käydä katsomassa noin kuuden kilometrin päässä reitiltä sijaitsevia Kuusiston piispanlinnan raunioita. Paraisten keskustasta matkaa voi jatkaa noin kymmenen kilometrin päähän Sattmarkin kahvituvalle. Kahvipaikan vierestä alkaa useita patikointiin sopivia luontopolkuja. Matkan jatkuessa Lillmalön lauttarantaan reitille osuu myös Lenholmin luonnonsuojelualue. Tämän jälkeen onkin edessä pieni merimatka Lillmalösta Prostvikiin, joka kestää noin 10 minuuttia. Lauttarannasta on matkaa Nauvon keskustaan vielä 15 kilometriä.

Nauvosta jatketaan Pärnäisten lautalle, jonne matkaa on 14 kilometriä ja toiselta puolelta taas Retaisista Korppoon Galtbyn lauttarantaan 7 kilometriä. Matkalla kannattaa käydä Saaristokeskus Korpoströmissä ja Houtskarin Näsbyn kylälle matkatessa voi käväistä Järviksen näköalatornilla. Lisäksi Näsbystä löytyy mielenkiintoinen Saaristomuseo. Merimatka Korppoosta Kittuisiin kestää noin puoli tuntia. Houtskarin keskustasta Mossalan yhteysalusrantaan on matkaa 14 kilometriä, mutta matkan varrella olevia kahta lossia voi joutua odottelemaan jonkin aikaa joten tähän kannattaa varata riittävästi aikaa eli ainakin reilu tunti. Mossalan yhteysalusrannan vierestä löytyy lomakeskus, jossa on tarjolla majoitusta mökkien sekä leirintä- ja caravanalueen muodossa. Lisäksi alueella on vierasvenesatama ja näköalapaikka. Myös 15 minuutin ajomatkan päästä Iniön Norrbystä löytyy majoitusta ja ruokapaikkoja.

Iniöstä matkaa jatketaan ajaen ja lossin avulla Kannvikin yhteyslaituriin
Iniöstä matkaa jatketaan ajaen ja lossin avulla Kannvikin yhteyslaituriin

Iniöstä matkaa jatketaan ajaen ja lossin avulla Kannvikin yhteyslaituriin. Merimatka Kannvikista Kustavin Heponiemeen kestää noin 25 minuuttia. Heponiemestä Taivassaloon on matkaa 17 kilometriä ja matkalta löytyy ravintoloita. Kustavissa voi majoittua erikoisessa Boathouse-hotellissa. Matka jatkuu Taivassalosta Merimaskuun ja 40 kilometrin matkalle sijoittuvat mm. tukikohta Motti ja Muntin museosilta. Askaisissa on mm. Mannerheimin synnyinkotina kuuluisaksi tullut Louhisaaren kartanolinna. Matkan viimeiselle etapille Merimaskusta Naantalin kautta Turkuun osuu esimerkiksi presidentin kesäasunto Kultaranta. Puutaloalueena Naantali on myös itsessään viehättävä vierailukohde ja kaupungissa on lukuisia nähtävyyksiä, sekä tietysti ravintoloita ja majoitusmahdollisuuksia. Naantalista on Turkuun matkaa 17 kilometriä.

Mikäli aika ei riitä koko reitin kiertämiseen, on vaihtoehtona myös lyhyempi reitti. Pikku rengastie kulkee Turusta Paraisten kautta Nauvoon ja jatkaa edelleen Rymättylän ja Naantalin kautta takaisin, joten se tavallaan oikaisee historiallisen Seilin saaren kautta Nauvosta suoraan Naantaliin. Seili toimi aikoinaan mielisairaiden ja spitaalisten karkotuspaikkana, mutta nykyään siellä on Turun yliopiston tutkimuslaitos. Tämä reitti on käytössä toukokuun puolivälistä syyskuun alkuun eli silloin kun Nauvon ja Rymättylän välillä kulkee yhteysalus. Jos olet liikkeellä polkupyörällä tai moottoripyörällä, voit valita kesäreitiksi tien, joka lähtee Taivassalon kirkonkylästä etelään ja jatkuu yhteysaluksen kyydissä Velkualle. Yhteysalus Kivimo kulkee tätä väliä kesäkuun alusta elokuun puoliväliin.