Refresh loader

Seikkaillaan kupittaanpuistossa

Seikkaillaan kupittaanpuistossa

Turussa riittää kaupunkikohteita, joihin voi tutustua kaupunkiloman tai viikonlopun aikana ja jotka vetävät puoleensa sekä kaupungin turisteja että itse turkulaisiakin. Isosta kaupungista pitäisi löytyä kaikkea isoa ja myös monipuolista, ja Turku vastaa tätä vaatimusta erittäin hyvin: Suomen suurin ja samalla myös vanhin kaupunkipuisto vihreine nurmikkoineen ja satavuotisine puineen sijaitsee juuri Turussa ja se on Kupittaanpuisto, jonka monipuolisuus ja laaja pinta-ala mahdollistaa ajanvieton siellä useammaksi tunniksi. Pinta-alaltaan 24 hehtaaria, se muistuttaa vähän Suomenlinnaa, mutta Kupittaanpuistoon pääsee helpommin ja viettää siellä aikaa monipuolisemmin.

Jo Esi-Isämme Käyttivät Tätä Aluetta Virkistykseen

Kupittaanpuiston historia ulottuu niinkin kauas kuin 1100-luvulle, jolloin Piispa Henrik kastoi ensimmäiset suomalaiset pakanat kristinuskoon Kupittaan lähteellä. Paikka lähti kehittymään ja siitä tuli 1500-luvulla markkinapaikka, minkä jälkeen täällä pidettiin jo erilaisia turnajaisia ja juhlia. Kupittaan lähteestä tuli suosittu turkulaisten terveyslähde, missä hoidettiin muun muassa kolerapotilaita, ja 1700-luvun lopussa Kupittaalla suoritettiin myös teloituksia. Alueen valoisa puoli on sen kylpylätoiminta, joka alkoi 1700-luvun alussa ja Kupittaa laajeni kokonaiseksi kylpyläpuistoksi 1870-luvulla. Tänä päivänä Kupittaanpuisto on suosittu turkulaisten ajanviettopaikka, minne voi tulla lenkkeilemään, pitämään pientä piknik-tapahtumaa perheen tai ystävien kanssa tai jopa pelaamaan shakkia: siihenkin löytyy puistosta pöytiä lautoineen, tosin pelinappulat pitää tuoda omat.

Tilaa Joka Liikkujalle

Säännöllinen liikkuminen on se, mitä nykyajan kaupunkikansa oikeasti kaipaa, eivätkä turkulaisetkaan ole onnistuneet välttymään tältä 2000-luvun taudilta eli liialliselta istumatyöltä ja liian vähäiseltä liikunnalta. Kupittaanpuisto on oiva mahdollisuus tyydyttää säännöllisiä liikuntatarpeitaan ja vaikka lähteä toteuttamaan lapsuuden unelmia: oletko lapsena ajatellut, että tulisit pelaamaan krokettia? Vai onko kaikilla luokkakavereilla ollut iskän tekemä leija ja sinulta se puuttui? Nyt on oikea aika mennä Kupittaanpuistoon tekemään kaikkea, mikä tuntuu hyvältä kaupungin keskellä sijaitsevassa luontopaikassa. Luonnon ja itse puiston tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi täältä löytyy kuntosali, keilahalli ja jopa maauimala, minkä uintisession jälkeen voi löhöillä nurmikolla ottamassa aurinkoa. Jos omia eväitä ei satu olemaan mukana, nälän hätä hoituu Kupittaanpuiston lukuisilla pienillä kioskeilla. Kupittaan Paviljonki pystyy puolestaan tarjoamaan kunnon lämmintä ruokaa, ja puiston naapuristadionilla sijaitsee kovempaankin nälkään sopiva Olé-ravintola.

Kupittaanpuisto on suosittu tapahtumapaikka, jossa järjestetään sekä pienempiä että isompiakin tapahtumia. Turkulaiset zumba-ohjaajat ovat suosineet tätä paikkaa ulkotreeneihin, ja muutakin porukkaa näkyy täällä silloin tällöin, joka harrastaa kaikkea capoeirasta rumpumusiikkiin. Maauimala on puolestaan mainio paikka käydä tekemässä omat treenit niin, että ollaan sekä luonnossa että valvotussa uimahallissa samaan aikaan, ja ajan ottaminenkin onnistuu paremmin, kun tietää radan pituuden eivätkä lähivesistöille tyypilliset pikkuaallot häiritse keskittymistä uintitekniikkaan. Tänä päivänä maauimalassa on kokonaiset kolme allasta: iso allas, joka on perinteinen joka kaupungin urheilutalosta löytyvän uimahallin kaltainen paikka; syväallas, jossa pystyy harjoittelemaan sukelluksia, ja lapsille tarkoitettu erillinen allas. Lapset pääsevät myös laskemaan veteen liukumäkeä pitkin, tosin sen pituus on vain 15 metriä ja entinen 56 metrin iso liukumäki purettiin jo vuonna 2010.

Turun Kauppatorin

Kun Turun Kauppatorin projekti päättyy, sekä turkulaisilla että kaupungissa vierailevilla matkailijoilla tulee olemaan kaksi hengailumahdollisuutta: Kauppatori ja Kupittaanpuisto. Kupittaan puiston alue kehittyy myös koko ajan, ja joka vuosi täällä näkyy pieniä, mutta mukavia ja puiston yleisviihtyisyyttä lisääviä muutoksia kuten uusia kalusteita tai installaatioita. Paikka on suosittu erilaista toimintaa harrastaville, ja Kupittaanpuisto on se paikka, minne kannattaa suunnata nähdäkseen oikeaa turkulaisten vapaa-ajan elämää.