Refresh loader

Suomen vanhimman kaupungin ruokaa

Suomen vanhimman kaupungin ruokaa

Ulkomaille lähtiessä mieleen tulee vaikka mitä: hienoja uusia paikkoja, upeita maisemia ja tietysti herkullista ja täysin uudenlaista ruokaa. Tulisiko kenellekään mieleen, että erikoisempia ruokia voisi tulla maistamaan myös omassa kotimaassa ja jopa niinkin lähellä kuten Turussa? Suomen ruokakulttuuri on meille paikallisille itsestään selvä juttu, ja välillä tuntuu siltä, että turistit tietävät keittiöstämme enemmän kuin me itse. Turkuun lähtiessä kannattaa varautua myös uusiin ruokakokemuksiin, sillä täällä niitä voi saada. Kaupungin ravintolakulttuuri tunnetaan koko maassa ja tarjoilijoiden sekä muun henkilökunnan ystävällisyys on korkealla tasolla, mutta mitä tulee lautaselle? Turkulaista ruokaa maistaakseen ei ole pakko lähteä Turkuun, vaan homma hoituu helposti myös kotona, kunhan jaksaa viettää keittiössä jonkun aikaa.

Maantieteellisiä Seurauksia

Turku on satamakaupunki, mikä tekee siitä myös kalakaupungin niin kuin yleensä koko maailmassakin on tapana. Silakkalaatikko onkin kotoisin Turusta, tosin hyvänä päivänä kaupungin torilla voidaan nähdä myös muita kaloja ja etenkin haukia sekä ahventa. Yksi turkulaisten ravintoloiden eniten tunnetuista ruokista on nimeltään kalaympyrä, jota voi maistaa Turun Kaskenmäessä sijaitsevassa Kaskis-nimisessä ravintolassa. Tämä turkulainen ravintola on kehittänyt jo muutaman kymmenen verran erilaisia kalaympyrän versioita, ja klassikoksi voidaan mainita siikaympyrä.

Turussa ruokakulttuuri on saanut vaikutteita melkein kaikkialta Euroopasta, ja kaksi päävaikuttajaa olivat lounaassa Saksa ja idässä Pietari. Saksasta turkulaiset ovat oppineet tekemään erilaisia makkaroita, joista kuuluisin lienee tänäkin päivänä suosittu ja välillä jopa kovasti kauppatorilla jonotettu rusinamakkara. Se valmistetaan sianlihasta, rusinoista, ohrasuurimoista ja siirapista ja tarjotaan poronlihan tai maksalaatikon tapaan puolukkahillon tai -survoksen kanssa, tosin paikallinen väestö suosii jälkimmäiseksi mainittua.

Turun seudulla on paljon peltoja ja muutenkin koko Varsinais-Suomessa on hyvät olosuhteet maanviljelyksen harjoittamiseen. Tämä näkyy myös kaupungin keittiötavoissa: varhaisperunoita käytetään paljon ja herkullisissa ruokissa, ja sokerijuurikkaastakin on vuosisatojen varrella kehittynyt useita turkulaisia reseptejä. Leivästä puheen ollen, juuri Turusta ja sen seuduilta on kotoisin varilimppu, tai hapankorppu, tai näkkileipä – kuka miten tykkää. Vanhoina aikoina Turussa leivällä oli suuri merkitys, mutta sitä ei leivottu niin paljon kuin maan itäosissa, ja kun leivottiin, annokset olivat suuria. Leipää kuivatettiin vaikka minkälaiseen muotoon, ja tänä päivänä varilimpusta onkin tullut koko Varsinais-Suomen maakuntaruoka.

Herkkusuun Suosikkeja

Voin sanoa ainakin omasta puolestani, että jos joutuisin valitsemaan, maistaisinko uudessa kaupungissa perinteisiä ruokia vai perinteisiä leivonnaisia, valitsisin leivonnaiset. Turussa makeahimoisille ihmisille on mistä valita, ja lukuisat konditoriot kutsuvat jokainen omalla tavallaan herkuttelemaan lounaan jälkeen. Jos tekee mieli munkkeja, vanha tuttu Arnold’s ei ole välttämättä paras vaihtoehto Turussa, sillä kaupunki tarjoaa omia perinteisiä munkkeja: niitä kutsutaan myös norjalaisiksi, ja kyse on palleroisista kakkutaikinasta tehdyistä munkeista. Sulavat suussa! Muiksi maininnan arvoisiksi Turun leivonnaisiksi ovat osoittautuneet runsaasti kardemummaa sisältävät Rumfordin korput sekä ympyrän muotoinen pullapitko nimeltään herkkukranssi, joka on jäänyt meikäläiseltä maistamatta sen suuren rusinamäärän takia. Rusinoista tykkäävälle toki kelpaisi – niin kuin rusinamakkarakin.

Turun ruokakulttuuriin tutustuminen onnistuu parhaiten pienissä ravintoloissa ja kauppatorilla, jossa paikallisilla yrittäjillä on aina jotain uutta jokaiselle ostajalle. Suomi on muihin maihin nähtynä hyvin pieni, mutta sen erimuotoisuus näkyy sekä sen murteissa että erilaisessa ruokakulttuurissa: kaksisataa kilometriä Helsingistä suuntaan tai toiseen ja siinä ne mahtavat ja uudet ruoat ovatkin – mahdollisesti myös paikallisten juomien kanssa nautittuina!