Refresh loader

Tekemiseen keskittynyt huvipuisto

Tekemiseen keskittynyt huvipuisto

Huvipuistoista puheen ollen, mieleen tulee ensin Linnanmäki ja sitten Tykkimäki, Särkänniemi ja Visulahti. Turussa asiaa ollaan lähestytty vähän erilaisella tavalla, sillä täältäkin huvipuiston nimeä kantava alue löytyy, mutta sen perusajatus on ihmisessä sekä hänen tekemisessä eikä laitteistossa. Flowpark kertookin itsestään ekologisena seikkailuhuvipuistona, missä testataan omia liikkumis- ja selviytymistaitoja sekä kestävyyttä.

Mikä Ihmeen Huvipuisto Ilman Laitteita?

Muistan vielä lapsuusajoista, että en ole yleensä tykännyt olla jonkun vetämänä vaan tykkäsin päättää kaikesta itse. Tänä päivänä se näkyy siten, että en tykkää matkustaa autossa pelkääjän penkillä vaan suosin ajamista: todennäköisesti sen takia, että silloin kaikki riippuu vain itsestäsi eikä autoa ohjaavasta ihmisestä – tai huvipuiston tapauksessa laitteen toiminnasta. Turkulainen Flowpark onkin erinomainen paikka viettää täällä useampikin viikonloppu ja koetella omia voimiaan. Laitteina toimivat rakennetut radat, joita puistossa on tällä hetkellä 18, ja radoilla olevat tehtävät, joita on noin puolitoista sataa.

Flowpark on auki kaikille, tosin alle 7-vuotiaille ja niille, kenen pituus on vielä alle 120 senttiä, on olemassa kolme erillistä Skidi-rataa. Mitä Flowparkissa siis tehdään? Täällä siirrytään paikasta toiseen, mutta kaukana maanpinnasta. Korkean paikan kammo on muuten hyvä syy tulla testaamaan omaa kanttia, jos kammosta on tarkoitus päästä eroon: jotkut tehtävät edellyttävät siirtymistä eteenpäin eikä takaisin pääse kuin puiston ohjaajien avulla. Ratoja löytyy erikuntoisille ihmisille, ja ratojen korkeus myös vaihtelee puolesta metristä huikeaan kahdenkymmenen metrin korkeuteen. Paikasta toiseen siirtyminen on itse asiassa liikkumista elävien puiden välillä, ja melkein jokaiseen rataan kuuluvaan puuhun on rakennettu pieni tasanne, jossa voidaan hengähtää vasta päättyneen suorituksen jälkeen ja kerätä voimia seuraavaan ponnistukseen.

Pienestä Ajatuksesta Isoksi Teoksi

Seikkailupuisto

Turussa sijaitseva Flowpark on ensimmäinen Flowparkin toteuttama projekti, minkä jälkeen vastaavia seikkailupuistoja on rakennettu Lappeenrantaan, Ähtäriin, Vierumäelle, Hämeenlinnan Ahvenistoon ja Tampereen Varalaan. Mallia on otettu norjalaisista seikkailupuistoista, joiden suosio oli jotenkin päässyt siirtymään ensin Venäjälle ja vasta sitten Suomeen. Onneksi projekti keräsi suosiota Suomessakin, ja jo vuonna 2013 turkulainen Flowpark palkittiin Matkailun Oskari 2012 -palkinnolla vuoden matkailuteosta.

Flowparkin syntymisen alkuajatus on pitänyt sisällään liikunnallisuutta ja ulkoilmaelämää, yhteisöllisyyttä ja kaverisuhteita sekä tietysti ekologisuutta. Ja niin: ympäristöystävällisesti ajatellen kannattaa valita juuri tällainen ihmiseen keskittyvä huvipuisto eikä perinteinen laitteilla toimiva alue. Se, mihin jokaisen huvipuiston täytyy panostaa, on turvallisuus, ja turkulaiskaverusten eli Flowparkin perustajien ajatuksena on ollut toteuttaa koko puisto mahdollisimman pitkälle itse ja kotimaisena työnä. Turvallisuus on kuitenkin paljon muutakin kuin ratojen ja tehtävien rakentamista, ja asiakkaille pitää jakaa turvavaljaita heti lipun oston yhteydessä – ja turvavarusteiden toimittajiksi valittiin ranskalainen Petz sekä saksalainen Edelrid. Kumpikin valmistaja on ollut markkinoilla jo pitkään retkeily- ja kiipeilyvarusteillaan, joten turvallisuuskysymys pitäisi olla joka kävijälle selvä.

Turussa sijaitsevaan Flowparkiin päästään toukokuun alusta lokakuun loppuun. Heinä- ja elokuun aikana lippu maksaa 25 euroa ja viileämpinä kausina 24 euroa. Flowparkissa on olemassa myös perhelippuja ja kausikortteja, joita käyttämällä käynnit tulevat edullisemmiksi. Valokuvausta tekevät vanhemmat, jotka eivät osallistu kiipeilyradoilla tapahtuvaan toimintaan, pääsevät alueelle ilmaiseksi; maksu koskee vain seikkailemaan saapuneita ja turvavarusteita käyttäviä. Lipunmyynti suljetaan tuntia ennen puiston sulkeutumista, tosin tunnissa on vähän työlästä ehtiä kokeilla kaikkea kiinnostavaa ja puistokäynnille kannattaa varata vaikka koko päivä: sen sijaitsee aivan kauppakeskus Skanssin vieressä, joten joko ennen seikkailuja tai niiden jälkeen voi käydä hoitamassa myös kuukauden ostokset ja viikonloppulounaat kätevästi samassa paikassa.