Refresh loader

Tiedettä länteenkin

Tiedettä länteenkin

On suorastaan ihmeellistä ja aivan erinomaista, kuinka Suomen kaupungit kilpailevat keskenään. Olen käynyt ja asunut monessa muussakin maassa, mutta missään en ole vielä huomannut tällaista ilmiötä, että kaupungit yrittäisivät houkutella porukkaa muuttamaan tai edes matkustamaan niin paljon kuin sitä Suomessa tehdään. Tällainen kilpailuilmiö tuo meille vain hyvää: sekä omat kaupunkimme että matkailukohteemme kehittyvät koko ajan, ja tällainen ikään kuin sisarusten välillä tapahtuva kilpailu parantaa meidän ympäristöä nopeammin kuin sitä tapahtuu muissa Euroopan maissa – muusta maailmasta puhumattakaan. Turku mainostaa itseään ympäristöystävällisyyden edelläkävijänä ja siihen turkulaisilla on perusteitakin, ja nyt ruvettiin miettimään: minkä takia melkein kaikissa muissa isoissa Suomen kaupungeissa on jo jonkun näköinen Tiedekeskus olemassa, mutta Turussa ei vieläkään? Äkkiä korjaamaan!

Pitkään Odotettu Kärkihanke

Olen kuullut muutaman nuoren äidin sanovan, että olisi kivaa, jos Turkuun perustettaisiin joku Helsingin Tikkurilassa sijaitsevan Heurekan kaltainen paikka. Turku on kuitenkin lähtenyt hakemaan kovempia tavoitteita: Turun Tiedepuisto on oikea jättihanke, josta löytyy niin oppimisympäristöjä kuin kaikkea muutakin. Tiedepuiston suunnitellaan työllistävän noin kymmenen tuhatta ihmistä muodostaen siis kymmenen tuhatta uutta työpaikkaa – ja asiassa ollaan lähestytty myös pääkaupunkiseutua. Pointti on siinä, että Turun kaupungilla on tarkoitus kehittää Turun Tiedepuistoa sekä sen ympäröiviä alueita kansainvälisesti merkittävänä tiedekeskuksena, erilaisen osaamisen kohtaamispaikkana ja tuhansien asiantuntijoiden yhteistyömahdollisuutena. Tätä varten tulee toimimaan muun muassa noin tunnin junayhteys pääkaupunkiin.

Turun Tiedepuisto sijoittuu Itäharjulle ja osa Tiedepuistoa tulee sijaitsemaan myös Turun yliopistokampuksella. Hanketta voidaankin ajatella Turun yliopiston jatkopalana, tosin tämä jatkopala tulee olemaan merkittävästi suurempi ja laajempi kuin koko Turun yliopisto. Projektissa ollaan mietitty logistiikkaa ja henkilöliikenteen sujuvuutta, ympäristöystävällisyyttä, energiatehokkuutta, hankkeen lopputuloksen monipuolisuutta ja sen kestävää kehitystä. Kaiken kaikkiaan tullaan rakentamaan noin miljoona neliötä, ja Tiedepuisto ei tule pysymään pelkkänä tiedekeskittymänä vaan sen varaan uransa tai koko elämänsä suunnitelleet ihmiset pääsevät myös muuttamaan sinne: hankkeeseen kuuluu noin kahdellekymmenelle tuhannelle asukkaalle tarkoitettu asuinrakentaminen. Vaikka tänä päivänä kaikki nämä hienot asiat ovat vasta paperilla, lähistöllä on upea tulevaisuus: Turun Tiedepuistossa asuvat ja työskentelevät ihmiset tulevat pääsemään Turun keskustaan kävellen tai lyhyellä bussimatkalla, mutta samalla voidaan vaikka työpäivän päätteeksi ajatella: lähtisinkö tänään Helsinkiin? Mikä siellä on tänä iltana meininki? Ja seuraavana päivänä junalla takaisin töihin.

3D-mallinnuksia

Tiedepuistosta on olemassa nyt mitä hienompia 3D-mallinnuksia, jotka rehellisesti sanottuna muistuttavat Helsingin Kalasataman eli REDI-korttelin suunnitelmia. Kaikki on yhtä hienoa ja lasista rakennettua, mutta Turun tapauksessa toivotaan, että projekti ei jää jumiin useiksi vuosiksi jonkun kaavavalituksen takia. Se, mikä tekee Turun projektista houkuttelevamman kuin Helsingin Kalasataman projekti, on sen globaali visio: Helsingissä ollaan keskitytty parempaan asumiseen, kun Turussa ollaan nyt keskittymässä parempaan elämään. Tiedepuiston alueelle tullaan rakentamaan useita puistoja ja aukioita, sinne tulee muodostumaan useita yrittäjyysmahdollisuuksia ja syntymään uusia työpaikkoja, mutta tärkeimpänä pointtina, niin sanottuna punaisena lankana, projektin läpi tulee kulkemaan tiede. Akateeminen ympäristö tulee varmasti saamaan ihmisiä muuttamaan alueelle, missä on kiinnostusta tieteestä, maailman kehittämisestä parempaan suuntaan ja mitä erilaisempien tekniikoiden innovatiivisesta toiminnasta. Uudet asumistavat kulkevat Turun Tiedepuisto -projektissa ikään kuin rinnalla sen päätavoitteiden kanssa: täälläkin tullaan siis kokeilemaan erilaisia uusia asumisen muotoja ja tapoja, mutta pääajatuksena pysyy silti tieteellinen ja kehittyvä maailma. Tiedepuistossa tullaan sekä elämään että tekemään elämästä parempaa – niin itselleen kuin koko maailman porukalle.