Refresh loader

Turku

Turku

Turku on Suomen vanhin kaupunki, sen historian katsotaan alkaneen jo vuonna 1229. Itse asiassa Aurajokilaakso oli ollut pysyvästi asuttua aluetta jo huomattavasti aiemmin, rautakaudella. Ruotsi vallan aikana Turku oli yksi koko Ruotsin valtakunnan merkittävimmistä kaupungista. Turku oli Suomen pääkaupunki vuoteen 1812 saakka. Vuonna 1827 Turun palossa kaupunki tuhoutui lähes kokonaan.

Turku on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki, jossa asuu noin 200000 asukasta. Se on historiallisesti ollut, ja on yhä, Suomen portti länteen. Turku on merkittävä matkailu- ja kauppakaupunki, jonka satamasta on vilkas lauttaliikenne Tukholmaan ja Maarianhaminaan. Merkittävimmät teollisuudenalat Turussa ovat meriteollisuus, esimerkiksi laivanrakennus,  ja lääketeollisuus. Lääketehdas Bayer on ollut jo useiden vuosien ajan Turun suurin veronmaksaja.

Kulttuuria ja politiikkaa

Turku, Suomen vanhin kaupunki, on luonnollisesti toiminut näyttämönä useissa Suomen historian kannalta merkittävissä tapahtumissa. Samaisen historian, ja myös poliittisen aseman ja maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Turulla on ollut ja on edelleen mittava vaikutusvalta kulttuurin kaikilla osa-alueilla. Turku on myös toiminut Euroopan kultuuripääkaupunkina vuonna 2011. Tunnettuja turkulaislähtöisiä muusikoita ovat legendaarinen iskelmäduo Matti ja Teppo, teknomuusikko Darude, teinisensaatio Robin sekä myöhemmällä iällä turkulaistunut maailmantähti  Michael Monroe. Kirjailijoista dekkaristi Reijo Mäki ja murrerunoilija Heli Laaksonen ovat Alunperin turkulaisia. Myös Viivi ja Wagner -sarjakuvan luoja Juba Tuomola on turkulainen. Kuuluisimpia Turusta ponnistaneita poliitikkojamme on edesmennyt Tasavallan presidentti Mauno Koivisto. Yhä politiikassa vaikuttavista poliitikoista kokoomuksen Ilkka Kanerva ja vasemmistoliiton Li Andersson ovat turkulaisia

Aurajoki, Turun saaristo, Turun linna

Turun linna
Turun linna

Turku sijaitsee Saaristomeren rannikolla, Aurajoen suulla. Kaupungin halki virtaava Aurajoki onkin sen merkittävin maamerkki ja ympärivuotinen kaunistus. Aurajoki jakaa Turun kahteen osaan: ”täl pual jokke” sijaitsee historiallinen Turku, muun muassa Turun tuomiokirkko ja Vanha Suurtori. ”Tois pual jokke” tarkoittaa nykyistä keskustaa Kauppatoreineen. Puolelta toiselle pääsee paitsi siltoja pitkin myös förillä, joka on paikallisilmiö: ilmainen nonstop-lossi joka seilaa Aurajoen yli. Ruissalo on sillalla mantereeseen liittyvä saari Turun edustalla, joka on sekä kulttuurihistorialtaan että luonnoltaan ainutlaatuinen ja arvokas. Siellä on suojeltuja luonoalueita, viljeltyä maata ja Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, sekä joukko 1800-ja 1900-luvun vaihteessa rakennettuja kauniita huviloita, joissa asutaan edelleen. Turkua reunustava saaristo on luonnoltaan ainutlaatuinen ja kauneudestaan maailmankuulu. Se koostuu kaikkiaan 20 000:sta eri kokoisesta saaresta. Kuuluisin kiertoreitti saaristossa on Saariston Rengastie, noin 250:n kilometrin pituinen reitti saariston halki. Reitti kuljetaan liikkumalla sekä maitse että vesiteitse: maantiellä voi ajaa autolla tai bussilla tai pyöräillä, ja saaresta toiseen siirrytään losseilla ja yhteysaluksilla. Turku on vahva koulutuskaupunki.Suomen ensimmäinen suomenkielinen yliopisto perustettiin siellä vuonna 1920. Nykyään Turun yliopistossa opiskelee 20000 opiskelijaa. Yliopistossa on kuusi eri tiedekuntaa ja tieteenalayksikköä, ja esimerkiksi sen lääketieteellinen ja oikeustieteellinen tiedekunta tunnetaan korkeatasoisina. Turussa toimii myös useita muita oppilaitoksia, muun muassa Turun ammattikorkeakoulu. Yksi sen erityisen historiallinen osa on siihen sulautettu Taideakatemia, entinen  Turun piirustuskoulu, perinteinen taideoppilaitos, joka perustettiin jo vuonna 1830. Sen opiskelijoita ovat olleet muun muassa kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen ja taidegraafikko Tuulikki Pietilä.

Turun linna on Turun suosituin nähtävyys. Se on peräisin 1200-luvulta, ja se on toiminut aikojen saatossa sekä hallintorakennuksena, renesanssilinnana että vankilana. Museona linna on toiminut jo 1800-luvun lopulta saakka. Linna vaurioitui pahoin Neuvostoliiton ilmavoimien pommittaessa sitä kesällä 1941. Linnan eri museoissa vierailee vuosittain yli satatuhatta kävijää, ja se on myös hyvin suosittu vihkipaikka.