Refresh loader

Turun omat iskelmäveljekset eivät osaa hiljentää tahtia edes 47-vuotisen uran jälkeen

Turun omat iskelmäveljekset eivät osaa hiljentää tahtia edes 47-vuotisen uran jälkeen

1970-luvulla laulajauransa aloittaneet veljekset Matti Tapio (67) ja Teppo Ilmari (68) Ruohonen ovat turkulainen iskelmälaulajaduo, joka on suomalaisen musiikin myyntilistojen kärjessä heti Eppu Normaalin jälkeen. Levyjä duo on myynyt yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Mukaan mahtuu 31 kultalevyä ja kahdeksan platinalevyä. Lauluja heillä on melkein 400 eikä keikoilla päästäkään soittamaan koskaan kaikkia suosikkikappaleita.

Laulujen kirjoittamista he ovat vastanneet aina itse. Menestystä on riittänyt jo 47 vuotta ja veljekset arvelevat, että suurimmaksi osaksi tästä on kiittäminen sinnikkyyttä ja hyviä elämäntapoja. Haastattelussa, jonka veljekset antoivat muutama vuosi sitten ennen 45-vuotisjuhlakiertuettaan he arvioivat, että luja usko omaan tekemiseen ja periksi antamattomuus on vienyt heitä eteenpäin. He kertovat kiinnittäneensä aina huomiota myös elämäntapoihin ja pyrkineet mm. syömään terveellisesti. Myöskin tupakointi ja alkoholin käyttö on pidetty minimissä. Musiikissa veljeksille on tärkeätä monipuolinen tekeminen ja se, että musiikin tyylilajista riippumatta laulujen tekstit koskettavat ihmisiä. Heidän laulajavuosiinsa on mahtunut yli 6 000 keikkaa ja ympäri Suomea on tullut ajettua yli kaksi miljoonaa kilometriä.

Matti ja Teppo julkaisivat ensimmäisen levynsä Jos olet onnellinen vuonna 1969 ja jo seuraavana vuonna seurasi heidän ensimmäinen läpimurtohittinsä Kissankultaa. 1980-luvulla veljeksillä oli varsinainen hittiputki, sillä silloin ilmestyivät ikivihreät kappaleet Mä joka päivä töitä teen, Näitä polkuja tallaan, Cara mia ja Kaiken takana on nainen. He toteavatkin 80-luvun olleen uransa kohokohta, sillä he tekivät parhaimmillaan 250 keikkaa vuodessa. Unohtumaton on kuitenkin myös se hetki vuonna 1969 kun he kuulivat ensimmäistä kertaa omat äänensä radiosta. Matti ja Teppo kertovat hoitaneensa keikat joskus vaikka pää kainalossa, sillä keikkoja perutaan vasta jos jotain todella vakavaa tapahtuu. He ovat toimineet itse omina keikkamyyjinään, joten luotettavan ja hyvätapaisen esiintyjän maine on ollut hyödyksi. He hoitavat itse myös lähes kaiken muun bändin toimintaan liittyvän. Teppo kertoo olevansa kaksikosta se, joka helpommin huolestuu tulevaisuudesta. Matti pitää päävastuun keikkasuunnittelusta ja rauhoittelee veljeään. Keikkamatkoilla taas Matti ajaa ja Teppo nukkuu.

Matti ja Teppo toteavat, että vuosikymmenienkään yhteistyön jälkeen toisen naama ei ole alkanut kyllästyttää vaan yhteistyö toimii edelleen saumattomasti. Kumpikin toteaa, että vuosien aikana ei ole juurikaan riidelty vaan homma toimii hyvässä hengessä. Se kuitenkin on sovittu, että Matti on pomo ja päättää suurista linjoista. Veljekset pitävät joskus kuitenkin melko pitkiä lomajaksoja keikkailusta ja silloin tapaavat muutenkin vähemmän.

Matin ja Tepon
Matin ja Tepon

Iskelmä on suomalaisessa musiikissa kovassa nosteessa, mutta kappaleisiin kaivataan myös pop-vivahteita. Matin ja Tepon suosio näkyy parhaiten keikkalavoilla. He toteavat olevansa kiitollisia suosiostaan. Keikkoja on edelleen helppo myydä, sillä järjestäjätkin voivat luottaa siihen, että katsojia saapuu paikalle runsain mitoin. Eläkkeelle kaksikko ei aio aivan vielä jäädä, vaikka asiasta toisinaan aina keskustellaan. Tahtia pyritään välillä rauhoittamaan, mutta veljekset naureskelevat sen olevan unelmatyössä vaikeaa. Ruohoset viettävät kuitenkin joka vuosi muutaman viikon Teneriffalla Playa De Las Americasissa, jossa he ovat lomailleet jo 40 vuotta, aina samassa paikassa. Tähän vaikuttaa paikan lisäksi se, että Turusta pääsee paikalle suoralla lennolla. Suuri osa kaksikon hiteistä onkin saanut alkunsa Kanariansaarilla, sillä Matti ei osaa lomailla viikkoa kauempaa vaan silloin alkaa jo soida päässä jokin sävel joka täytyy päästä kirjoittamaan ylös. Vuodelle 2019 veljekset ovat suunnitelleet 50-vuotisjuhlakiertuetta ja pohtivat, että sen myötä voisi olla hyvä hetki siirtyä nauttimaan eläkepäivistä.