Refresh loader

Turun saaristo

Turun saaristo

Turun saaristo on tunnettu saarirykelmä Turusta merelle päin suunnatessa. Siitä käytetään myös nimitystä Varsinais-Suomen saaristo tai Lounais-Suomen saaristo. Saaristoon kuuluu noin 20 000 saarta ja kun Ahvenanmaa saarineen liitetään tähän samaan joukkoon, tulee siitä yksi maailman monisaarisimmista saaristoista. Saariston rengastie yhdistää saaria ja sitä pitkin pääsee kulkemaan ympäri kaunista saaristoa.

Turun saaristo on täynnä upeita matkakohteita. Saariston rengastien varrelle mahtuu monenlaista nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Siitä onkin tullut erittäin suosittu kesäinen vierailukohde monille suomalaisille. Kauniit maisemat avautuvat sekä maalta että mereltä, joten matkustelu ympäri saaristoa sopii tehtäväksi niin autolla kuin veneelläkin liikkuen. Pyöräretket saaristoon ovat myös todella suosittuja.

Kohteet

Turun saaristossa on useita eri kohteita ja jokainen niistä tarjoaa erilaisia merielämyksiä. Matkailijat voivat halutessaan viettää yhden päivän siellä ja toisen päivän täällä, saaristossa riittää nähtävää pitkäksi aikaa eivätkä päivät käy tylsäksi saariston kohteita kierrellessä.

Lähempää Turkua löytyy kaupunkeja kuten Naantali, Uusikaupunki ja Kemiönsaari, jossa kaikki palvelut ovat kätevästi lähellä. Naantalin Muumimaailma on lasten ehdoton suosikki ja sieltä on kätevä jatkaa matkaa eteenpäin kohti merta. Kemiönsaareen on helppo ajella Turusta ja se lumoaa vierailijat upeilla maisemilla.

Useimmat saariston kohteet syttyvät elämään kesäisin ja niissä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Kohteisiin pääsee toki matkustamaan talvellakin, mutta kannattaa huomioida, että monet ravintolat ja majoituspaikat ovat suljettuna talviaikaan. Saariston kesäsesonki ajoittuu aina toukokuusta elokuuhun ja se on todella vilkasta aikaa ympäri saaristoa.

Liikkuminen

Liikkuminen

Kuinka saarilla sitten liikutaan paikasta toiseen? Useimmat matkailijat saapuvat paikalle autolla. Liikkuminen on helppoa ja tiet ovat yleisesti ottaen erittäin hyvässä kunnossa sekä päällystettyjä. Saariston rengastietä pitkin pääsee kulkemaan paikasta toiseen. Suurempia saaria mantereen lähistössä yhdistää usein silta, mutta pienempien saarten välillä matkaa taitetaan lauttojen ja yhteysaluksien avulla.

Jopa bussit kulkevat melko pitkälle ja saaristosta löytyy toki myös taksipalveluja, jos omalla autolla liikkuminen ei ole mahdollista. Bussilla matkan tekemiseen kuluu hieman enemmän aikaa, mutta se antaa samalla mahdollisuuden nähdä upeita maisemia, jotka avautuvat kauas merelle. Pyöräilymatkat ovat lisääntyneet paljon ja monissa paikoissa on myös mahdollisuus pyörän vuokraukseen päiväretkiä varten.

Mitä pidemmälle matkailija liikkuu, sitä suuremmalla todennäköisyydellä vastaan tulee ennemmin tai myöhemmin myös meren yli kulkeminen. Kaikkein lähimpiin kohteisiin löytyy silta ja autolautta. Autolautat voivat vetää jopa useita kymmeniä autoja kerrallaan, mutta kannattaa varautua siihen, että jonot lautoille voivat kesäsesongin aikana kasvaa melko pitkiksi erityisesti viikonloppuisin ja juhannuksena.

Veneellä liikkuminen onnistuu toki myös erittäin hyvin. Turusta kulkee erilaisia aluksia, joilla pääsee pitkällekin saaristoon asti. Saariston vierasvenesatamat ovat usein hyvin modernisti varusteltuja varsinkin isommissa saarissa ja niistä löytyy kaikki mukavuudet, joita veneilijät matkallaan toivovat.

Turun saariston pystyy parhaimmillaan kokemaan, kun sinne matkustaa ajan kanssa ilman kiirettä. Pienet ja suuret saaret lumoavat uskomattoman upeilla maisemillaan ja kauniilla luonnollaan. Päiväretken tekeminen toki onnistuu myös, mutta voi olla, että jäät kaipaamaan pidempää hetkeä näiden upeiden kohteiden viettelemänä. Kannattaakin ehdottomasti ottaa aikaa ja matkustaa kauemmas ulkosaaristoon, jos aikataulu sen vain suinkin sallii.

Saaristossa liikkuessa on myös tärkeää muistaa kunnioittaa luonnon rauhaa ja samat jokamiehen oikeudet pätevät siellä, kuten muuallakin Suomessa. Kaikki roskat tulee kerätä luonnosta ja liikkumisen tulee olla kunnioittavaa sekä paikallista väestöä että luontoa kohtaan. Suunnittele matkasi huolella tai anna virran viedä, saariston väki ja sen palvelut tarjoavat varmasti unohtumattoman elämyksen!