Refresh loader

Vierailu muumien luona

Vierailu muumien luona

Mikä voisi tuntua sopivalta paikalta käydä, kun mietitään, minne nyt mentäisiin lasten kanssa viikonlopuksi? Mikä on hyvä paikka aikuiselle, joka miettii elämän murheita turhan säännöllisesti ja ottaa kaiken ympärillä tapahtuvan välillä liiankin vakavasti? Mikä on parempi keino rentoutua kuin lähtö lapselliseen maailmaan, jossa ihmeitä tapahtuu jatkuvasti ja jossa elämä on rehellistä, valoisaa, iloista ja helppoa – ja jossa ympäröivät ihmiset vain kannustavat ja huolehtivat siitä, että tuovat läheisille aina jotain positiivista mieleen?

Muumimaailma, Tove Janssonin Maailma

Tove Jansson ei varmaan osannut edes kuvitellakaan, kuinka suosituiksi hänen keksimät oliot tulevat kasvamaan tulevaisuudessa. Hänen kirjojen pohjalta on tehty erilaista taidetta, ja Muumit ovatkin lasten suosituimpia kirjasankareita. Muumeista luetaan, niitä katsotaan, mutta Muumeihin voi myös tutustua ja se mahdollisuus toteutettiin jo vuonna 1993, kun Turun seudulla sijaitsevaan Naantaliin perustettiin Muumimaailma, missä Tove Janssonin kirjoissa kuvattu maailma on reaalista. Se, mikä sai minut ensin ihmettelemään ja sen jälkeen arvostamaan tätä suomalaisruotsalaista kirjailijaa entistä enemmän, on huvipuistolaitteiden puuttuminen Muumimaailmassa. Kuten myöhemmin selvisi, se on ollut yksi Tove Janssonin ehdoista tai vaatimuksista perustettavalle Muumimaailmalle, ja tätä ehtoa ei olla rikottu tänäkään päivänä, vaikka kirjailijan kuolemasta on nyt kulunut melkein kaksikymmentä vuotta.

Muumimaailmassa eletään erilaista elämää. Tänne saapuessa tuntuu siltä, että Turun kiireistä ollaan päästy täysin toiseen maailmaan, joka sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä ison kaupungin keskustasta. Lukuisat hahmot viihdyttävät lapsia, ja varsinkin ne lapset, jotka eivät vielä ymmärrä paikan niin sanottua keinotekoisuutta, ovat innoissaan ja hymyilevät, nauravat ja tekevät kaikkea kivaa muumien kanssa – ja tietysti halaavat, mikä on tärkeä osa sekä Tove Janssonin luoman että Turun seudulla sijaitsevan Muumimaailman kulttuuria. Muumimaailman keskipiste on Tove Janssonin kirjoista tuttu sininen tornitalo, jota lapset pääsevät tutkimaan sisältä päin kellarista vintille. Taloa ympäröivä maailma on luotu sekä kehittäväksi että hauskaksi, ja täältä löytyy jopa oma poliisiasema, joka on ikään kuin vain yhtä hahmoa varten rakennettu. Haisulihan se on, joka täällä usein viipyy seurauksena tekemistään kiusoista. Teatteri Emma on Muumimaailman kesäteatteri, jossa on kaksi näytelmää; paljasjalkapolkua pitkin päästään metsään ja koetaan samalla, miltä kävely erilaisilla luonnollisilla pinnoilla tuntuu; Nuuskamuikkusen leirillä kuullaan kitaraa ja satuja nuotion edessä; Tasavallan näköalapaikalta nähdään Kultarantaan, presidentin kesähuvilalle; Satupolkua pitkin käveleminen tuo erilaisia kokemuksia kuten labyrintin ja riippusillan; Hemulin puutarhavajalla tutustutaan puutarhan hoitoon ja erilaisiin kasveihin… Täältä löytyy siis jopa paloasema ja vaikka mitä muuta kivaa! Ihanteellinen paikka viettää satumainen viikonloppu. Huilipuistossa päästään rentoutumaan, kun jossain vaiheessa iskee väsymys – ja sehän varmasti jossain vaiheessa iskee, kun seikkailee koko päivän kirjasankareiden kanssa.

muumien

Muumimaailmalle kannattaa varata vähintään yksi päivä, mieluummin kaksi. Vaikka liput ovat kyllä hinnakkaista ja koko perheen paketti yhdelle päivälle tulee helposti maksamaan reilut sata euroa ennakkoon hankittuna, kokemus on sen arvoinen. Niin kuin Tove Jansson on aikoinaan kirjoissakin vihjaillut, että mikään ei ole niin vakavaa kuin siitä kuvitellaan – ei mikään muu kuin läheisen ja itsesi hyvä olo. Muumimaailmassa ymmärretäänkin se pointti, että välillä se on hyvä paikka tulla myös aikuisporukalla, ja jotkut turkulaiset yritykset käyttävät Muumimaailman palveluita esimerkiksi virkistyspäiviin tai kokouksiin – tai vaikkapa kutsuvierasseminaareihin. Ainahan on kivaa Turun isossa toimistossa kuluneen päivän jälkeen viettää kunnon lapsellinen viikonloppu kollegoiden kanssa ja näin vahvistaa muodostuneet bisnessuhteet, vai mitä?