Refresh loader

Ympäristöystävällisiä tavoitteita

Ympäristöystävällisiä tavoitteita

Mistä Helsinki voisi ottaa mallia? Turun ympäristöystävällisyyden kehittämisestä. Turussa asetetaan kovia tavoitteita, ja mahdollisesti joskus aikoja sitten kaatunut Museolinjan projekti ja sitä ennen vielä Museokorttelin toteuttamaton hanke toimivat tänä päivänä turkulaisille päättäjille ikään kuin potkuna: nyt ei ole enää mainevaraa jättää projekteja käynnistämättä ja lupauksia pitämättä. Nyt Turun tavoitteissa on yksi erittäin merkittävä ja hyvä haaste: Turusta halutaan saada hiilineutraalikaupunki jo vuonna 2029.

CIVITAS ECCENTRIC

CIVITAS ECCENTRIC on vuonna 2016 käynnistynyt kansainvälinen hanke, joka rahoittaa Euroopan Unioni. Hankkeen tavoitteena on kehittää älykästä liikkumista ja muutenkin kaupunkien ympäristöystävällisyyttä niin, että niissä toteutuisi kestävän kehityksen periaatteita. Tänä päivänä projektissa on mukana Turun lisäksi neljä eurooppalaista kaupunkia: Tukholma, Munich, Ruse ja Madrid. Eikö olekaan yllättävää, että Helsinki ei ole tässä projektissa mukana? Minusta ainakin on. Projektissa kehitetään fiksua liikkumista niin, että päästöt minimoidaan kaikin mahdollisin keinoin: Turussa tullaan kohta käyttämään enemmän kävely- ja pyöräilyreittejä, ja niiden käyttö on itse asiassa nytkin jo melko helppoa, kun väylät pidetään hyvässä kunnossa; panostetaan joukkoliikenteen sähköistämiseen ja lopulliseen siirtymiseen ympäristöystävälliseen energiaan; ja kaiken tämän lisäksi kehitetään ajoneuvojen yhteiskäyttöä. Se, mikä on erityisen mukavaa tietää, on erilaisten yritysten kiinnostus hankkeesta ja niiden osallistuminen hiilineutraalin Turun rakentamiseen. Turun kanssa toimivat sellaiset Suomen liike-elämän vaikuttajat kuten Turun Ammattikorkeakoulu, Turun Kaupunkiliikenne Oy, Gasum Biovakka Oy, Varsinais-Suomen liitto ja Western Systems Oy. Aktiivisten toimien lisäksi heiltä tulee myös rahoitusta projektin hankkeiden toteuttamiseen.

Föli Keksii Ja Toteuttaa

En muista nähneeni aikaisemmin niin toimivaa joukkoliikennettä, siis ihan oikeasti. Turussa ja sen seudulla toimiva Föli on hämmästyttänyt minua jo sillä mahdollisuudella, että erilaisiin tapahtumalippuihin voi liittää myös Föli-lipun ja matkustaa sillä Turun asemalta tapahtumapaikalle saakka, mutta Fölillä on muitakin mahdollisuuksia. Se on mukana kehittämässä hiilineutraalia Turkua, ja julkisen liikenteen toimijana sillä on nyt valtavasti haasteita edessä, mutta projekteja käynnistetään muitakin. Sellainenkin pieni asia kuin yritysyhteistyö ei jäänyt Föliltä huomioimatta: se mainostaa työnantajille työmatkaseteleitä niin, että jokainen työnantaja tulee varmasti haluamaan niitä työntekijöilleen. Yksi mahdollisuuksista on myös aikataulunäytön ja pysäkkikarttojen saaminen omiin toimitiloihin. Homma toimii nimittäin erinomaisesti: yrityksethän ovat niitä oikeita kaupungin vaikuttajia, ja niiden kautta vaikutetaan myös yksityishenkilöihin, ja yksityishenkilöthän ovat se viimeinen, mutta tärkein vaikuttaja koko ketjussa. Hyvä asenne Turun liikenteellä!

Kunnan Oma Toiminta

Kunnan Oma Toiminta

Turussa valvotaan ympäristöystävällisyyttä ja ihmisten sekä yritysten suhtautumista ympäristöön. Se onkin tärkeää, ja Turussa ilma tuntuu jopa raikkaammalta kuin Helsingissä – ja täysin puhtaalta muihin Euroopan kaupunkeihin verrattuna. Turun kaupungin viranomaiset antavat selkeitä ohjeita jätehuollosta, luonnonsuojelusta ja jopa kalastuksesta ja metsästyksestä. Kaikki löytyy Turun kaupungin kotisivuilta ja toimii moitteettomasti myös silloin, kun on puhelinsoiton aika ja vastaus tarvitaan selkeä ja heti. Rakennushankkeita ja rakennuslupia harkitaan erityisellä huomiolla ja tänä päivänä aina hiilineutraalin kaupungin suodattimen läpi, sillä yksi väärä päätös saattaa vaikuttaa projektin lopputulokseen. Tuntuu siltä, että Turussa kaupunki ja siellä toimivat yritykset toimivat ikään kuin samana perheenä, jolla on yksi rakas lapsi ja yhtenäinen tavoite: puhtaampi Turku, puhtaampi ympäristö, puhtaampi maailma. Ja se, mikä on aivan mainiota, on huolehtiminen itse kaupungin asukkaista: jotenkin täällä ei tule miettineeksi liikaa viranomaisten tekemiä päätöksiä, sillä nehän käyttävät kehittämiään palveluita ja järjestelmiä itsekin.